27. jun 2014 18:28
Lopatka, tudi mene je v nosečnosti stiskalo, kaj vse moram še kupiti, a se je na koncu izkazalo, da čisto brez veze.
Četudi do tričetrt nosečnosti kaže, da boš moral čisto vse kupiti in da ne boš dobil nič iz druge roke, se proti koncu nosečnosti stvari začnejo nabirat. Naenkrat se ena sestrična spomni, da ima to, soseda drugo, prilateljica tretjo in sodelavka četrto stvar viška ali na posojo. Tako se nabere kar lep kupček opreme, ki je tako ni več potrebno kupiti.
Kot drugo je navada, da se otročku ob rojstvu nekaj podari in ljudje so več kot veseli, če jim poveš, kaj je tisto, kar rabiš, ne pa da svoj denar in čas zapravijo za nekaj, česar sploh ne potrebuješ. Tako del opreme lepo razdeliš med ljudi s katerimi si si dovolj blitu, da veš, da bodo prišli in da jim lahko zaupaš željo. Marsikdo prinese tudi denar ali darilne bone in tudi iz tega fonda lahko kupiš precej.
Na srečo obstajajo spletni portali, kot so bolha in mojalbum na katerem, tako kot si že povedala, kupiš stvari, ki so kot nove, za tretjino cene. Če recimo ne dobiš oblekic, obstajo celi paketi oblačil za določeno starost, ki imajo, poleg cene, še to prednost, da so oblekice temeljito preprane in tako vsebujejo bistveno manjškodljivih barvil, ki so jih nova oblačila polna. Sama sem večino stvari kupila rabljenih a zelo ohranjenih (voziček, previjalan, el. varuška, sleepy wrap, vrtiljak .... ma ni da ni)
Za denarnico je ugodno tudi to, da v naprej ne kupuješ stvari, za katere nisi 100 %, da jih boš potreboval. Ko bereš na netu sezname, kaj vse nujno potrebuješ, jim ni videti ne konca ne kraja. Vendar pa smo si mamice in otročki različni in kar je za nekatero nuja, druga sploh ne potrebuje. In ker so trgovine odprte tudi po rojstvu otroka, se da stvari kupovati sproti, ko že bolj vidiš, kaj bi sploh potrebovala. Tako recimo sama nisem nikoli kupila stekleničke, ker je dojenje dobro steklo, tudi črpalke za mleko ne, v čem naj bi se razlikovala previjalna torba od torbe, ki jo imam drugače za telovadbo, tudi ne vem. Tudi otroške nohte se da povsem varno urejati z navadnim ščipalcem itd. Nekatere kolegice niso nikoli prižgale elektronske varuške, nekateri otroci se ne želijo nosit v nosilkah in je to dobro prej poizkusiti ...
Tudi pri plenicah se da prihraniti, saj pamperske po moje niso vredne svoje cene. Sama na dan, ko ima Mercator kupončke, nakupim pakete lumpi pleničk, s katerimi sem več kot zadovoljna. Namesto robčkov, ki so polni nekih dišav in česa še, uporabljaš vodo in npr. krpice za enkratno uporabo. Prijazno do denarnice in otroške kože.
In tako če na koncu seštejem mislim, da sva za prihod otroka zapravila okoli 500 €, kar se mi ne zdi nek grozen strošek. Pa ima otroček čisto vse in še več, kot potrebuje.
magnolija
Sporočilo je spremenil(a) magnolija dne 27. 2014 18:31