24. jun 2014 19:04
Lešnikova pasta so v bistvu samo tako fino mleti praženi lešniki, da se utekočinijo. Pripraviš jo lahko v kavnem mlinčku.
Lešnikova praline pasta oz. praline so pa praženi lešniki preliti s karameliziranim sladkorjem, ohlajeni in tako fino mleti, da se utekočinijo. Glej moj recept: http://www.kulinarika.net/recepti/17733/sladice/lesniki
Nugat je pa iz lešnikov(kakih 30%), sladkorja, pa tudi kaka dodana maščoba je lahko, vanilija, morda kakav.
Nutella in podobni namazi, pa noissete čokolada, ... to so pa produkti, ki imajo manj kot 20% lešnikov, navadno okrog 15%. Navadno jih poimenijejo lešnikova krema ali čokoladno lešnikov namaz.
Moj nasvet je, da razen nutelle in nugata, ki ju brez težav najdeš v vsakem supermarketu, narediš te zadeve doma. Kavni mlinček se izkaže za zelo koristnega, samo prizanesljiva bodi do njega in mu vmes nameni malo počitka, da ga ne skuriš.
Je pa tako, da je razlika s kakim namenom pečeš. Če moraš narediti neko torto, se zapičiš v nek recept in potem pol sestavin ne poznaš, verjamem da si nezadovoljen. Se je pač treba spraviti k preprostejšemu receptu.
Meni je pa recimo ravno to najbolj zanimivo. Spoznavanje različnih sestavin in tehnik in potem raziskovanje na internetu o tem kako do njih.
Jaz mislim, da ni nič narobe s tem če obstajajo tudi kake bolj specialne kuharske knjige. Hvalabogu! Jaz imam par tujih, ki pa imajo na koncu vse slovarček o sestavinah, ali pa so le te predstavljene v začetku knjige. A v tvoji knjigi pa tega ni, tej_a?
Vesnuska