27. jun 2014 9:05
Katrca11, malo me je zbodlo tisto "kasneje tudi pomoč svojcev" ... Nikdar ne bi otrok skušala zadržati doma zato, da bi mi na stara leta pomagali. Ne moremo jih nenehno zadrževati v domačem gnedu, morajo odleteti ...
Nekateri so bolj tradicionalisti v smislu, da je treba storiti vse, da ostanejo otroci doma, nikakor da gredo v tujino. Morda zaradi tega, ker je bila tujina še pred 20 leti tako zelo nedoselgjiva, predvsem zaradi časa, ki si ga potreboval za pot sem in tja. A to se je drastično spremenilo, danes si v enem dnevu z enega konca sveta na drugega, iz evropskih mest si v Sloveniji v nekaj urah. Plus še vse ostale odprte možnosti, ne le potovanja pač pa komunikacije. Ko je ves svet posatl res samo ena globalna vas.
Sin je zdaj pokazal interes, da gre delat ven. Sicer je po duši zapečkar in zato ga nikdar nisem silila, da bi šel ven, čeprav je bil izjemno nadarjen za nekaj, s čemer bi še kako lahko uspel, in je imel vse možnosti. ZDaj je sam prišel do spoznanja, da bi v tujini lahko naredil korak naprej v delu, ki ga opravlja (ni diplomiranec, študija ni zaključil, a je službo za nedoločen čas vseeno dobil, čeprav dela nekaj povsem drugega kot je študiral). Zdaj čaka na zaključni pogovor ...
Sem za to, da mladi odhajajo ven. Ne zaradi jeze in razočaranja nad domovino, ampak zaradi pridobivanja izkušenj, širjenja obzorij. Sama pred leti nisem izrabila priložnosti (prednost sem dala športu ...) in ne vem, ali naj mi bo žal ali ne (v bistvu mi ni, čeprav včasih pomislim kaj bi bilo če bi bilo ...).
Zato tistim, ki tu ne najdejo dela, toplo priporočam, naj pobrskajo po internetnih straneh z informacijami o delih, ki se najdejo v tujini. Ker nekaj se najde. Je pa tudi tole res: kdor hoče, najde pot, kdor noče, najde izgovor.
In en del vmesnega pisanja avtorja te teme mi je nekako v enem delu izzvenelo tako, kot da išče izgovore.
mamamia