16. jun 2014 15:15
Omejitve teže in dimenzij prtljage so povsem odvisne od letalske kompanije in razreda (ekonomski ali business); ne samo nizkocenovniki, ampak tudi redne kompanije imajo svoja lastna pravila, tako da lepo pojdi na stran obeh kompanij, s katerimi letiš, vtipkaj booking number in si oglej podrobnosti svojega leta; primer: letos marca sem pri British Airways lahko imela 23kilsko ročno prtljago, v oktobru letim s KLM v Amsterdam in lahko ročna prtljaga tehta 12 kg in zraven imaš lahko še en accessoire, whatever that means (verjetno fotoaparat, ročna torbica ali kaj podobnega).
Po tistem, ko nas pred nekaj leti niso spustili z aviona takoj po pristanku, vmes se je pa dalo videti, kako razkladajo kovčke, niti slučajno ne bi pakirala v oddano prtljago česarkoli, kar se lahko razbije, razlije ali zdrobi (bom poskušala izbrskat skrivni posnetek).
Sama vedno za polet oblečem žepat brezrokavnik (hunting vest), v katerega žepe se da natrpati vse tiste drobnarije, za katere ne veš, kam bi jih v zadnjem hipu stlačil, vključno z mobitelom, najmanjšim fotoaparatčikom in copatki za enkratno uporabo za primer morebitnega sezuvanja na security (nujno za OCDjevce, jaz sicer nisem, ampak mojemu najdražjemu pa tovrstni harrassment praviloma pokvari dan, če ne še kaj več)
Plačevanju dodatnih kil se pa človek razumno izogne, če jemlje s seboj majhno digitalno potovalno tehtnico; čisto spodobne bodo imeli čez nekaj dni v Hoferju.
lp, proxima