5. okt 2019 12:14
eta je napisal/a: |
Prosim za pomoč. Kadar delam sadni preliv z želatino, ki naj bi bil samo na vrhu torte, se mi vedno vpije v biskvit...danes sem ga skoraj čisto ohladila in prelila po zelo hladni torti in se je spet vpil...bi morala prej namazati z marmelado?
eta
|
Eta, sadni preliv z želatino se vseeno dokaj počasi strjuje, pa čeprav je zelo ohlajen. Zaradi počasnega strjevanja ima tekočina "čas in priložnost", da se vpije v biskvit. Če ga namažeš z marmelado, bo verjetnost tega vpijanja, ki ga ne želiš, precej manjša, obstaja pa nevarnost, da se bo pri rezanju vrhnja sadna želatinasta plast ločila od biskvita. Podobno se zgodi, če torto obmažeš s tanko plasjo maslene kreme, saj se ne poveže z želatinasto plastjo.
Da se izognem tem težavam, pri tovrstnih sladicah uporabljam tehniko vročega prelivanja. Torto oziroma biskvit tudi po vrhu premažem bodisi z marmelado ali z masleno kremo, včasim po vrhu naložim še malo svežega sadja (seveda odcejenega, če je bilo prej narezano in sladkano in je zato spustilo sok). Odcejeni sok in/ali vodo z limono ali pa kakršenkoli sadni sok pa potem uporabim za pripravo vročega preliva za torte po navodilih na vrečki.
Tak sadni preliv se dokaj hitro strdi in navadno ne namoči namazane biskvitne podlage, po mojih izkušnjah se tudi bolj "oprime" površine torte oziroma druge sladice.
Katarinči
Sporočilo je spremenil(a) Katarinči dne 5. okt 2019 12:43