22. maj 2014 0:56
MiriBon, po mojih kruhopekarskih izkušnjah (ugibam) zna bit, da ta tvoj "upadli" kruh ni bil kriv pekač oz. lonec ampak dejstvo, da ti je testo preveč vzhajalo. Preveč vzhajano testo "pade skupaj" čez nekaj časa.
Ko testo za kruh po prvem vzhajanju premesimo, ga oblikujemo v hleb/štruco in ne pustimo vzhajati predolgo. Dovolj je, da se spet "napne" v približno velikost prvič vzhajanega testa, nato ga damo takoj v pečico.
Če nam vzhaja preveč, se pogosto zgodi, da je hleb ves "napihnjen", ko pa ja samo premaknemo ali se ga dotaknemo, "spusti dušo" kot počen balon.
Testo je ravno prav vzhajano takrat, ko se pod lahnim pritiskom s pstom vda, nat pa se hitro vrne v prvotno obliko
Kar pa se bojazni, da bi se znotraj glazirani glineni lonec oz. pekač navzel vonjav oz. tekočim od pečenja, je ta popolnoma odveč.
Glazura ni porozna, zato ne vpija ničesar. Glazura je (po domače povedano) kot steklo, enaka je verjetno na tvojem loncu kot tista na keramičnih skledah ipd.
Sama imam dva okrogla pekača, zunanje stene so "surove", notranjost je glazirana. Uporabljam ju za razne narastke, prebranac ali preprosto za pečen krompir ali zelenjavo s kakimi dodatki. Po uporabi operem kot vso drugo posodo, ročno.
Proizvajalec mojih pekačev je predvidel, da se take posode pred uporabo za nekaj minut namoči v vodi, da zunanje stene vpijejo nekaj vlage. Potem pekač napolnim in položim v ogreto pečico. Noben pekač mi še ni počil, pa tudi prav nobenega okusa/vonja po hrani ni zaznati v čistem pekaču, itak.
Evo ena stara fotka gratiniranih testenin v enem od mojih glinastih, znotraj glaziranih pekačev:
Mojca