8. maj 2014 10:04
Jaz pljučno pripravljam velikokrat doma, ker imam tudi možnost dobiti domačo. Ker je to meso najvišje kakovosti, mora po pripravi ostati okus po mesu in ne da ga zakrijejo različne začimbe.
Torej, jaz pljučno narežem na za prst debele zrezke in jih prelijem z oljčnim oljem. Pustim nekaj časa na pultu, saj je za meso bolje, da je sobne temperature, ko se ga da v ponev. Tako narezane zrezke se lahko ima v olju, v hladilniku tudi par dni. Potem pa dobro zagrejem ponev (najraje uporabljam teflonsko, da se mi slučajno ne prime) in pečem zrezke cca 3 minute na vsaki strani. Odvisno kako želim pečene. Jaz imam rada, da so še malenkost roza v notranjosti, moj mož pa ima rad čisto pečene. Ko so pečeni jih dam v kozico s pokrovom, ki sem jo predhodno pogrela (1-ka na steklokeramični) in jih pustim, da počivajo pribljižno 5 minut. Ko jih dam v kozico jih tudi solim in popram. Drugih začimb ne uporabljam. Medtem pa v ponev v kateri sem jih pekla zlijem malo vode, dodam malo smetane za kuhanje in dodam: ali žlico mletih orehov, ali tartufe, ali žlico mletih gobic. Po potrebi še malo posolim, malo pokuham, da se nekoliko zgosti, naložim zrezke na pladenj in jih prelijem s pripravljeno omakico.
Poleg pa imam najraje peček krompirček v pečici.
Zgleda dolg in zapleten postopek, vendar ni. Vse skupaj je pripravljeno v 15 minutah, tako da navadno pripravim meso šele po tem, ko je krompir že skoraj pečen in, ko npr. že pojemo juhico.
Tako pljučno pripravljam jaz in tako jo imam najraje. Drugače pa je najbolj pomembno to, da ne prepečete mesa, da ostane sočno in mehko. Vse ostalo je stvar okusa in želja.
Lopatka