24. mar 2014 12:58
Jaz sem lansko leto dobila nekaj vrtnic v loncih, ki jih je sestra imela na terasi in rekla, da ji ne uspevajo, pa imajo kvalitetno zemljo, redno jih zaliva in skrbi zanje. Mislila je, da so krivi lonci. Ko sem jih presajala na vrt, me je skoraj kap . V vsakem loncu, kjer je bila res zelo kvalitetna zemlja, je bilo po 20 do 30 teh ogrcev, grozno . Vrtnice so si potem kar dobro opomogle v vrtu.
Drugače pa imamo mi ogromno teh ogrcev vsepovsod, na travniku, cvetličnem vrtu, pod okrasnim grmičevjem. Kamorkoli zakopljemo lopato, jih ponavadi par dobimo. Enkrat sem jih našla pod grmom borovnic, ko sem en plevel spulila, se jih je kar nekaj pokazalo. Ko smo nanovo sadili sadno drevje, smo pri vsakem kopanju odkopali ogromno teh ogrcev. Potem sem pa šla v apoteko in so mi dali preparat, da smo v jeseni vso travo zalili z njim, pa pod drevesi in grmi v cvetličnem vrtu. V apoteki so mi tudi rekli, da so najraje v kompostu, v mehki in kvalitetni zemlji. Zato smo junija, ko letijo ti hrošči, kompostni kup pokrili s kopreno, pod borovnice pa smo dali črno ponjavo. V zalenjavnem vrtu jih nimamo. Sicer pa junija, ko letajo ti hrošči, jih je največ okrog brez in drugega drevja, pa tudi okrog grmičevja. Sprva smo mislili, da so čez dan na drevju, potem smo pa ugotovili, da zvečer pridejo iz trave. Nam predstavljajo res veliko nadlogo.
Naravni sovražnik so menda samo ene račke, ki pa jih mi žal ne moremo imeti na vikendu
zvezdica55