19. feb 2014 12:12
limnol je napisal/a: |
MiriBon je napisal/a: | ....Meh, 'naraven' zna biti precej relativen izraz, tako da se ne bi sedaj spoščala v to, kaj je in kaj ni naravno. Želatina je narejena iz odpadnih živalskih produktov (podobno kot hrenovke, nekatere klobase, čevapčiči, pleskavice ipd.) ..... |
Naraven je naraven, ne vem, kaj je tu relativnega. Relativno je to, kaj je "odpadni " živalski produkt (ker za ene je odpadno vse razen bedrca, za druge pa kaj drugega). A lahko - tako informativno, da bomo vedeli - sestaviš seznam svojih lastnih odpadnih udov, tkiv ipd? Ker eni so prav fuj. To, čemur se pravi želatina, ni prav nič odpadno, gre za hidroliziran kolagen, enega najpogostejših proteinov v telesu živali in ljudi in raje niti ne razmišljaj, kakšno bi bilo tvoje telo brez njega (preprosto razlezla bi se, ker v resnici služi vsemu drugemu prej kot fugiranju gub okoli oči in ust - predstavlja pa okoli četrtino vseh proteinov tudi tvojega telesca, zlasti vezivnih tkiv in mišičnih vlaken, kože pa kaj je še tega odpadnega). Hidroliza pa pomeni preprosto to, da neka spojina razpade v reakciji z vodo, tako da se na en del veže vodik, na drugega pa OH skupina. To se zgodi recimo pri kuhanju. Pri nekaterih stvareh že s samim namakanjem v vodi. Od živalskih delov so ravno tisti po tvoje "odpadni" dostikrat najbolj zdravi viri beljakovin (in s tem NE trdim, da so hrenovke kaj prida zdrava hrana - pa s tem kolagen in želatina nimata prav nič). Jaz sicer 100% zagovarjam, da naj vsakdo pač živi po svoje in vse izbire so legitimne, če nikomur ne škodijo. Tako da se v tvoje izbire in odločitve prav nič ne mešam (ampak pri vsem tem zdravju - kaj je pa potem s tisto tvojo zgodbo o čokoladah in kroglicah? Tisto je OK, za četrt grama živalske želatine pa v jok pa na drevo,ker si v riti, kot praviš, ali kaj? Punca, zresni se). Hočem reči le, da je za vsakogar koristno, če so njegove izbire kolikor toliko razumne in utemeljene. Nihče ni popoln, nihče nima v vsem prav, vsi smo grešniki v tem ali onem, vseeno bi pa moralo spadati h kulturi, da človek pozna vsaj nekaj osnovnih dejstev o lastnem telesu in vsaj tisti najbližji naravi, ki jo vsak dan uporablja in zlorablja. Če že ni kulturno, bi bilo pa vsaj praktično.
Sonja
|
'Naravno' se lahko razume zelo relativno, ker za koga mogoče ni naravno pridobivati praškov, tekočin ipd. iz mešanice kosti, kože, hrustančnih delov tkiv/organov ipd., saj kaj takega brez precej specifične obdelave verjetno ni mogoče doseči v 'naravnem' okolju...tako kot ni 'naravno' voziti avto, nositi očala, uporabljati računalnik, leteti, se potapljati s potapljaško opremo itn. Brez veze je o tem razglabljati, ker je popolnoma odvisno od izhodišča, ki pa si ga lahko res vsak postavi sam. Konec koncev bi lahko mnogo stvari, ki jih imamo za popolnoma samoumevne, označili za nenaravne - od zdravil do tekoče vode in elektrike - vendar se o tem res nima pointa preprekati. Če bi recimo rekli, da je naravno samo tisto, do česar bi lahko prišel sam z lastnimi močmi brez pomoči sodobne družbe, potem bi verjetno velika večina stvari postala 'nenaravnih'.
Res upam, da se zdaj razume, kaj je mišljeno, ko rečem, da se 'naravno' lahko razume relativno.
Zame 'odpadno' pomeni nekaj, kar se izvzame iz sestavin za prehrano oz. se namenja za prehrano živali ali pa se v druge namene uporabi na 'prikrit' način, saj večina običajnih potrošnikov določenih izdelkom mogoče ne bi uporabljala oz. konzumirala, če bi točno vedela, kaj vsebujejo. Argument 'kolagen se nahaja povsod - tj. v svoji elementarni obliki je vedno isti, ne glede na to, iz katerega dela živali je vzet' je seveda popolnoma razumen, zato tudi sklepam, da bi po tej analogiji brez nasprotovanja uživala tudi gobe, ki so zrasle na uporabljenih plenicah http://www.ecogeek.org/component/content/article/350 Če že ne drugače pa zgolj zaradi načelnosti.
Sama želatine ne uporabljam, ker ne uživam živalskega mesa in pa izdelkov iz kosti/kože, hrustančnih tkiv ipd., (pri čemer zna biti odkrivanje 'prikritih' živalskih sestavin pogosto že manjša detektivska naloga), ne pa toliko zato, ker so iz odpadnih živalskih delov (sodeč po navedbah na Wikipediji http://en.wikipedia.org/wiki/Gelatin)...bi me pa še vse eno zmotilo.
Svoje težave s sladko hrano sem nekajkrat omenila v poskusu, da bi na ta način mogoče lažje ukrotila to borderline bolno požrešnost, še posebej, če bi me nekaj uporabnikov okrcalo. Žal ni bilo ravno uspešno, tako da sem ta poskus že zaključila. Še vedno pa ne vidim točne povezave med želatino in pa mojo odvisnostjo od sladkega. ne ena ne druga nista namreč neposredno povezani z zdravjem (tj. dobrim počutjem), čeprav je slednja deloma povezana tudi s tem.
Life is war against boredom~
Sporočilo je spremenil(a) MiriBon dne 19. 2014 12:17