Pozdravljeni!
Rabim nasvet, Vas, profesionalcev...... Zakaj gre?
Bral sem o prekajevanju mesa in sicer natančneje, prekajevanja mesa kot poltrajni izdelek, se pravi, da moramo izdelek pred uporabo skuhati! Zadeva mi je bila nadvse zanimiva in mislim, da bi se lahko tega naučil sam, saj me te stvari zelo, zelo veselijo. Na razpolago imam tudi prekajevalnico......Uporabil naj bi se tako imenovani " pikinjektor ". Z njim se vbrizgava soleno vodo v meso ( hamburška slanina, sv. plečka, kračke prednje in zadnje, šunka, šink ipd.). Potem se meso da v sod, prelije se s preostankom solene vode in se pusti stati približno 5-6 dni. Nato se prekajevalnica zakuri z bukovimi drvmi, obesi se meso, katero se peče na 80-100 stopinjah, ter se peče in dimi približno 4-5 ur.
Prosim Vas, če ima kdo s tem izkušnje, da mi prosim pomaga, vem, da je " pikinjektor " zelo draga zadeva ( okoli 700 € samo pištola + zračni kompresor ), vendar bolj kot to, me zanima procentualna količina soli na 10L vode ( en podatek imam, pa ne vem, če je pravi in sicer 4,3 - 4,5% ??? ) in pa, če je temperatura v prekajevalnici takšna, kot sem napisal in čas pečenja???
Najlepša hvala za nasvete!!!!!
Tyros
tyros