15. jan 2014 17:02
Mater ste nekateri čudni, naravnost zaničujete svetovno kulinarično dediščino iz katere pranje mesa izhaja. Spomniti vas moram ( morda ne veste ), da so bili časi, ko vsaka hiša ni imela hladilnika, celo, še več, hladilnikov sploh ni bilo ( saj vem, da je težko verjet, ampak mi boste mogli na besedo ) Po parih dneh čuvanja mesa so se pojavili problemi, kako ga ohranit. Začelo se je solenje in različna " sušenja " mesa. Od tod izhajajo pršut ( iz toplejših koncev sveta in prkajevanje, iz bolj mrzlih. Kakšno je bilo znanje o vsem najbolj ilustrira dejstvo, da je v času Cookovih potovanj, veljalo, da je najboljša nasoljena govedina v kateri se pojavijo črvi ( pol je verjetno potovanje bilo dirka, kdo bo meso prej pojedel, črvi ali posadka ( naj dodam, da Cook ni bil takega mnenjain je izbiral le sode brez črvov ). Sedaj si ptedstavljajte nekega gostilničarja nekje, ki nabavi nekaj mesa in ga v nekaj dneh ne porabi. Najprej se pojavi nekaj vonja, ampak, meso se opere in je kot frišno, po dodatnih nekaj dni tudi samo pranje ne zadostuje več, zato so iznajdli mariniranje: meso se najprej opere, potem marinira v močnih začimbah ( sol, poper, senf, česen ........... ) in se spet da porabit. Naj pripomnem tukaj, da so baje tržaško omako izmislili dunajski kuharji, da prodajo usmrajene skuše.
Včasih se mi zgodi, da kakšen kos mesa obtiči nekje v hladilniku za par dni, pol, ko ga najdem, povoham in ga dobro operem sluzaste povrhnjice in ga dam mačkam ( se mi zdi, da nad neopranim neki vihtijo nosove ).
Torej, če spoštujete svetovno kulinarično dediščino, meso operite od tiste sluzaste obloge, potem ga fajn marinirajte v močnih začimbah, da se porabit vse.
No resnici na ljubo, mariniranje ima drugačen pomen pri divjačini, pa pustimo to za sedaj.
ežoj