5. jun 2014 14:17
Mi se na morje (če sploh gremo na morje) odpravimo tako, da si izberemo okvirno destinacijo (Grčija, Korzika, Italija...) na Google Maps malo pogledamo potencialne točke, prelistamo LP ali Rough Guide, naložimo kamp opremo v avto (včasih) oz. kamper (zdaj), hladilnik napolnimo z najnujnešim (pijača, kakšen jogurt), naložimo hrano za vsak primer (1 pašta, kava, kakšna tuna) in se odpeljemo. Med vožnjo jaz ponavadi še mrzlično iščem, kje so kakšne zanimivosti, možnosti rekreacije (kolesarjenje, hribolazenje). Ustavimo se tam, kjer nam je všeč (prostor v kampih se vedno dobi), preživimo tam nekaj dni in se prestavimo naprej. Hrano (razen železne rezerve kupujemo sporti), kakšno večerjo si skuhamo, na žar vržemo kakšno ribo ali meso, včasih gremo na večerjo v restavracijo.. Skratka nam najbolj ustreza popotniški stil, na vsakem dopustu gremo vsaj 1x v muzej/galerijo/ZOO/ tematski park (pač odvisno od destinacije), veliko se rekreiramo (spet odvisno od destinacije). Tudi jesensko/spomladnaski dopusti so pri nas podobni. Če gremo z letalom, ponavadi najamemo avto in se vozimo na okrog, bodisi tako, da menjamo prenočišča, ali pa si en kraj izberemo za izhodišče in z avtom delamo dnevne izlete. To nam pač najbolj ustreza.
Soča in Nadiža sta tudi nam zelo všeč. V Soči se jaz kopam sicer 1x na 10 let (lani sem se - ko je bilo tisto dolgo obdobje tempratur nad 40), v Nadiži pa me moti gneča. Kotički, ki niso zelo obljudeni, pa so ponavadi težko dostopni, zato nam zadnja leta (majhni otroci) niso bili priročni, letos pa bomo morda spet skušali priti do njih.
MHrastnik, če se rad kopaš v rekah, zelo priporočam Korziko, kjer so reke super za kopat (nam so bilje bolj všeč kot morje) - krasni tolmuni s toplo in kristalno čisto vodo. Podobno velja tudi za avstrijska jezera - čista voda, urejena okolica.