Peka s časopisnim papirjem

zima  

član od: 16.1.2004

sporočila: 574

tema odprta - 20. mar 2004 20:47 | ogledi: 2.671 | odgovori: 10

Zadnjič sem gledala oddajo Jamieja Oliverja, v kateri je pekel piščanca v testu in sicer kar na časopisnem papirju. Zdaj pa me zanima dvoje: ali se časopisni papir na 200 in več stopinjah ne vžge in ali se tisk s časopisnega papirja ne prenese na sveže testo? Ker če se ne vžge in če se tisk ne prenese na zadevo, ki se peče, zakaj potem kupujemo drag peki papir?! A ima kdo izkušnje s tem in kaj se še da peči na njem?

ZIMA

Sweetie  

član od: 22.1.2004

sporočila: 1268

21. mar 2004 16:40

jaz imam kar malo pomislekov proti temu časopisnemu papirju, ne glede na to, da je Jaime tisto ribo dobro obložil s peteršilejm in ne vem še s čim. V tiskarskem črnilu je veliko strupov, to pa se gotovo prenese na hrano, še posebmo ob termični obdelavi.

barb  

član od: 20.11.2003

sporočila: 19

22. mar 2004 7:43

Jaz s časopisnim papirjem sicer nimam izkušenj, pečem pa piščanca v "škrtocu" - v rjavi papirnati vrečki, tisti tanjši, ki zgleda nekako povoščena in v kateri dobiš kruh pri najboljšem sosedu. Celega piščanca preprosto začinim in brez dodatne maščobe dam v vrečko in pečico. Pečem cca 1 uro na 200 stopinj. Iz piščanca se scedi ogromno maščobe, pečen ima krasno hrustljavo skorjico, pečica pa ostane čista.

damjana1  

član od: 17.10.2002

sporočila: 28

22. mar 2004 10:17

Živjo Zima. Glede peke na časopisnem papirju v knjigi J. Oliverja (kjer je recept za to pečeno piško v testu) - je napisano opozorilo, da se testa NE sme jesti. Tako da bi rekla, da časopisni papir ni primeren za peko kar vsega povprek. Če se ti zdi peki papir predrag (saj je res), bi mogoče kupila podlogo za večkratno uporabo od firme, ki domov vozi zamrznjene dobrote (ne vem če se na tem forumu lahko dela direktna reklama) - podloga stane 700 sit je namenjena za 500kratno uporabo in ustreza velikosti velikega pekača. Če je recimo prevelika jo enostavno odrežeš. Po uporabi jo samo opereš. Tisti ki so jo preizkusili so zadovoljni (moja še čaka na preizkus v predalu) ;-). Upam da sem kaj pomagala. LP d.

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

22. mar 2004 16:24

Tudi ribe, pečene na način, ki ga opisuje Barb, so odlične! Idejo za tak način peke sem sicer dobila v leposlovju, v knjigi z naslovom "Mrzla reka", avtor mi je, na žalost, "ušel" iz glave. Je pa ta knjiga precej zanimiva, čeprav ni namenjena kuhanju, je v njej veliko o hrani. LP cervus

zima  

član od: 16.1.2004

sporočila: 574

22. mar 2004 22:23

No, tole pa je nekaj! Tile nasveti pa si res zaslužijo pohvalo. Peki papir je sicer res drag, je pa vseeno bolj zdrav kot kaka alu ali PVC folija za pečenje. Če pa se da peči v vrečkah od kruha, je ideja enkratna.Pa se vrečka res nič ne osmodi ali zažge? Kar ne morem verjeti. In tale podlaga, ki je namenjena za 500-kratno uporabo, iz česa pa je? Mogoče se vam zdim pikolovska, vendar imam za seboj zelo hudo bolezen in moram res paziti, iz kakšnega materiala so zadeve, ki pridejo v stik s hrano. Skratka, en velik HVALA LEPA si zaslužite vsi skupaj! LP ZIMA

damjana1  

član od: 17.10.2002

sporočila: 28

23. mar 2004 11:03

Zima, verjamem da človek po bolezni dobro premisli kam bo dal hrano. Škoda da na to ne mislimo že prej. Kar se tiče podloge za pečenje - bom doma pogledala iz česa je in zvečer napisala. LP d. Sporočilo je spremenil(a) damjana1 dne 23. mar 2004 12:33:54

NNATALIJA  

član od: 2.9.2003

sporočila: 142

23. mar 2004 11:43

Pa ne steče nič ven čez papirnato vrečko od kruha? Ali pa iz peki papirja? Jaz zaenkrat pečem v jenski posodi, zaprto. Sem pa pripravila že ribe v foliji - po nasvetu s Kulinarike. Vrjetno bi bilo ok tudi, če bi namesto alu folije dala peki papir.

barb  

član od: 20.11.2003

sporočila: 19

23. mar 2004 11:57

Tudi jaz sem bila prvič nejeverni Tomaž, vendar deluje, največ pa je vredno, da se pečica ne umaže. Piščanca v papirnati vrečki položim v pekač iz pečice (velik, plitev), ker se scedi precej tekočine. Meso kljub temu ostane sočno. Vrečke ne zapiram, da se meso zapeče in ne kuha (ribe v alufoliji se bolj kuhajo kot pečejo). Se pa tudi vrečka ne zasmodi (razen če se direktno dotika grelca oz. stene pečice).

malan  

član od: 10.9.2001

sporočila: 412

23. mar 2004 13:58

peki papir se lahko premoči, če je veliko tekočine, tako da to še vedno daješ na kakšen pekač meni so se pa tudi robovi že zasmodili pri dolgotrajnem pečenju. sicer ga z veseljem uporabljam, kjer se mi zdi potrebno in ne zdi se mi drag

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8885

23. mar 2004 14:39

Čaki malo, barb, kaj res misliš papirnata vrečka? Namreč, jaz celega piščanca pečem v tistih prozornih vrečkah - folijah, ki jo zavežem s tistim, kar je zraven, in vrečko prepikam z iglo. Pa kaj se papirnata vrečka ne zažge? Prosim opiši kaj je to. Meni je najbolj važno, da se pečica ne pošprica. S časopisnim papirjem se pa raje ne igrajte, saj še za na WC ni dober. Poglej kakšne imaš roke ko samo enkrat prevrtiš Delo. Pozdravček! Sporočilo je spremenil(a) DRAGIČKA dne 23. mar 2004 14:40:33

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti