31. mar 2005 11:11
POČIVANJE IN GNETENJE
Testo se baje trga, če ga ne pregneteš dovolj ali če ga ne pustiš počivat - sem pa ugotovila, da se to dvoje lahko delno nadomesti eno z drugim - torej, če se ti ne da ma čisto nič, ga zgneteš ravno toliko, da skup stoji in ga pustiš do drugega dne v hladilniku, če se ti pa mudi in se ti seveda da, ker se ti mudi in itak nimaš izbire:), potem ga pa toliko bolj pregneteš in pustiš počivat samo 10 min (ja, uganila si, jaz navadno prakticiram to ta zadnjo varianto:) Fora enega in drugega (mesenja in čakanja) je v tem, da se aktivira beljakovina gluten, ki veže testo, da elastičnost testu.
MOKA
Mora pa biti pšenična in po možnosti bela moka, drugače žal ne gre! Čim bolj bela, tem bolje, ker je glutem samo v jedru pšeničnega zrna in če vzameš še ovojnico, je isto, kot če bi razredčil. Zato dotikrat v receptih vidiš, da je treba delat iz ostre moke - po mojem ni fora v zrnatosti moke, ampak zato, ker so ostre moke pri nas bolj bele kot mehke - so tip 400, mehke pa 500 (nižji tip, manj mineralov, bolj bela moka).
DODATKI
Nekateri dajo v testo še žličko kisa ali limoninega soka, nekateri delajo z jajci, drugi brez, nekateri dajo not še žlico olja, drugi ne, jaz kakor se spomnim in kar imam doma (kisa in limon pogosto ne) in kolikor se mi da komplicirat:) (sem probala vse te variante, pa vse gre).
OLJE
Ko daš hlebček počivat, pa ga premaži z oljem iz enostavnega razloga, da se ti ne prijema preveč na folijo, v katero ga zaviješ. Jaz ga pustim tistih 10 min (čeprav povsod piše najmanj 1 uro, ponekod se da zdilat celo za pol ure, drugje pa hočejo vsaj 2 uri počivanja) kar na sobni temperaturi, če pustiš čez noč in je toplo, je mogoče boljše, da daš v hladilnik, meni se zdi, da je vse ok. Ampak predno vlečeš, bi ga jaz pustila, da se ogreje na sobno temperaturo, ker mislim da za vse snovi velja, da se toplješe lažje razvlečejo kot hladne - mogoče si pa mela testo iz hladilnika?
Kako si delala, iz katere moek, si pustila počivat, si fejst gnetla,...?
Aja, zdi se mi, da predno razteguješ naj ne bi smel več gnest (po počivanju), čeprav sem jaz tudi to že naredila, pa se je tudi zvleklo - v kuhni mam srečo, da lahko skoz kaj zafrknem, pa vseeno rata - vsak ma kako tako področje:)
ČE ŠE VSEENO NE GRE
Sicer pa za burek, kjer plasti nalagaš, ni problem, naloži tiste krpice, ki jih dobiš iz svojega testa, če ne bo ratalo, tako da se robovi stikajo, lahko celo delno prekrivajo, pa boš dobila celo plahto, saj ne bo nihče videl, ko bo burek pečen! Malo težje bo mogoče premazat z maščobo (nekateri zmešajo olje in vodo, nekateri samo olje, nakateri maslo,...), ampak se da, brez skrbi, saj se testo lepo zlepi skupaj. Če ga pa zvijaš, pa ima nekje vmes kako malo luknjico, pa tudi ni problem, saj se tudi ne vidi, na okus pa itak ne vpliva - samo da nima večjih lukenj na enem koncu, kjer boš končala zvijanje, da ne teče ven, pa bo! Veliko uspeha!
Veri