Pozdravljenje... malo sem dobila brco v rit, da spet kaj napišem, ne da samo berem in kuham :)
Prd časom sem se srečala z eteričnimi olji v kuhinji. Morda bi koga zanimalo. Jaz sem pravzaprav navdušena. Bom spodaj pripela kaki link iz youtuba, samo ni podnapisov.
V olja sem se že tako poglobila, da me ne more glih vsak nahecati, da je olje 100% naravno in čisto, če to ni :) Torej, eo (eterična olja) morajo biti vrhunska, terapevtske narave, primerna za uživanje, pitje, kuhanje, za nosečnice, otročke ipd ipd. Pri nas jih ŽAL ni mogoče najti, čeprav jih že vsak drug prodaja in promovira kot naravne. Ok, za odišavljenje prostorov še nekak so, kaj več pa res ne. Pridem v lekrarno, mi prodajo kao 100% naravno eo, potem pa na flašli piše, da ni za uživanje, da ni za otroke, da ne sme priti v stik s sluznico, halo?
Kvalitetno terapevtsko olje ŽAL definira cena. Dražje kot je, boljše je. Tudi če ga podrgnemo med prsti, lahko približno vemo, kakšne kvalitete je. Če je gladko kot olje, ni dobro, če pa malo zaškripa med prsti, bi pa to že znalo biti to. Ko olja enkrat toliko obdelaš, ga samo povonjaš in veš, ali je v njemu polno sintetike ali ne. Če te po njemu boli glava, to ni to :) Zelo pomembno je KJE rastlina raste, KDAj, KAKO jo pobirajo, kako in kdaj obdelajo in še in še...in logično je, da za 8 € enostavno ne moreš dobiti kvalitetnih 10ml olja.
Da preidem k bistvu. Po mojem mnenju, po izkušnjah sodeč, so na trgu TRENUTNO najboljša eterična olja od Doterre. Vsaka serija je preverjena. Podrepljena s certifikati in v glavnem izjemno zadovoljnimi uporabniki. No, in ena izmed sfer doterre, je tudi kuhinja. Kuhanje z eo. Ne znam opisati okusa, ki ga da eterično olje npr. bazilike. ..ma ne moreš doma vzgojiti takega okusa in količine...sploh ne skozi celo leto in za eno kapljico olja bi moral doma imeti kar velike količine rastline :) Tu pa ti ena kapljica naredi jed. Res. Tu so še eo limone, limete, grenivke, koriandra, črnega popra, origana, rožmarina, divje pomaranče, cimeta in še in še... plus tega vsako od teh olj uporabljamo še za veliko več stvari...olje limone je npr super za pitje v vodi, za čiščenje trdovratnih madežev, bazilika za vnetje ušes pri otrocih in še in še...
Evo, da pripoam še kaki link iz youtuba:
http://www.youtube.com/watch?v=rpkinaiHvDs
http://www.doterra.com/summersensation/desserts.html
Ma, veliko jih je še. Eden tudi s podnapisi, ampak je precej dolg in gospa ima meni preveč anojing glas...
Če želi kdo kakšen moj recept, z veseljem delim.
Pa še to. Mi v eni skupini skupinsko naročamo ta olja direkt iz Anglije, pridejo precej ceneje kot preko slovenskega zastopništva. Pridejo pa tudi v roku enega tedna navadno. Tako da, če je še komu to tako zanimivo kot meni, se nam lahko pridruži...
Majuscka