18. nov 2013 8:46
Pravijo, da nihče ne ostane zunaj. Obveznost pokopa je povezan s stroški, ki so res lahko veliki. Izvedla sem pogrebe svojih starih staršev, kjer se je breme delilo, pa tudi časi so bili drugačni. Financirala sem stroške slovesa od očeta,danes je pet let in brata, pred petimi meseci.
To so stroški, ki jih ne moreš nikoli predvideti. Nujni pogrebni stroški so okrog1500€, če pa je potrebno plačati še grobno mesto in spomenik, pa še precej več. ZZZRS je sedaj doplačal 520€, kar je pomemben delež.
To ni socialna pomoč, ampak prejemek iz naslova socialnega zavarovanja, ki ga plačuješ za pokritje določenih stroškov.
Ukinitev tega povračila pomeni, da sem izgubila pravico, za katero sem plačevala 36 let. Nobena zavarovalnica si ne bi privoščila take sprememebe. Zanimivo pa je,da so tako pravico imeli tudi tisti, ki so plačevali samo prispevek po najnižji osnovi ( kmetje, do leta 1992 obrtniki), ki so denar usmerili drugam.
Zavarovalnice imajo tudi posebna zavarovanja za pogrebne stroške, vendar je potrebno imeti denar za mesečni obrok.
Mogoče šele sedaj razmumemo, zakaj so starejši ljudje varčevali za svoj pogreb.
F r i n a