Dober večer,
najbrž bo marsikatera med nami za Miklavža pekla parkeljne. Tudi mene vse sorodstvo prosi za njih. Imam en dober recept, ki je sicer za pletenice, zelo okusen in okusen in sladek kruh pride. Imam pa težavo, da bom prav tiste dni na tesnem s časom. Pa sem pomislila, kako bi bilo, da jih naredim in na pol spečem, nato pa zamrznem in ko je treba samo še dopečem (približno tako kot dopečejo pekovske izdelke v trgovinah). Ima katera izkušnje s tem in kako se jih dokonča: se jih odmrzne in dopeče ali kako? Prosim za nasvet.
Recept ja pa takle:
70 dag moke
7 dag sladkorja
7 dag margarine (tudi z oljem so okusni)
4 dl mleka
1 dag soli
2 dag kvasa.
Ni treba narediti nič kvasca. Jaz kvas preprosto nadrobim v toplo mleko, malo razmešam in ga že takoj vmesim v testo. Čas peke je odvisen od tega kaj delate, za parklje bo po mojem 15 min na 180 stopinj zadosti. Ko so pečeni, še vroče premažem najprej s sladko vodo, nato pa še malo z maslom.
Za parklje testo oblikujem v svaljke in nato s škarjami zarežem noge, roke in roge. Oči so pa rozine, poper, leča ...
Zdaj pa na pomoč - kako je z zamrzovanjem, odmrzovanjem in dopeko? Hvala za pomoč!
Lep večer,
cukrpekarca1
cukrpekarca1