30. okt 2013 14:56
Ja, repa v tropinah je super zadeva (menda je posebno cenjena v Furlaniji).
Meni se ne zdi kaj posebno kompliciran način shranjevanja, res pa je, da moraš imeti primeren prostor za dovolj veliko kad.
Po mojih izkušnjah je najbolj pomembno, da izbereš res lepe in nepoškodovane repe, koreninice ne smeš odrezati čisto v živo, pač pa pustiš kakšen cm ali dva. Prav tako cime ne odrežeš preveč natančno. Če je repa na kakšnem mestu poškodovana od udarca ali navrtana od škodljivcev, ni primerna za to rabo, saj na tistem mestu, kjer ni olupka, postane mehka - zdrizasta.
Tropine so najboljše od kakšnega temnega grozdja, npr. modre frankinje. Meni jih običajno da moj prijatelj, ki ima vinograd. Za "vmesni čas", torej od takrat, ko je grozdje sprešano pa do uporabe za repo jih zalijem z vodo, da so pokrite, dodam še malo sladkorja, da imajo kvasovke kaj za jesti ter pokrijem, da ne bi ciknile ali bognedaj splesnele.
Ko je repa lepo pripravljena, pripravim slanico (porabim tudi vodo, v kateri sem hranil tropine) in je treba res precej bolj soliti, kakor pa naribano repo (kakšne 3 kg soli na 100 l posode). Cela repa namreč bolj počasi vsrka sol, računati pa je treba tudi, da vodo in tropine zavržemo.
Nato zlagam repe po plasteh; na dno dam malo tropin, nato tesno zložim plast repe, nanjo spet dva prsta tropin in tako do konca. Na vrhu naj bodo tropine. Vse pokrijem z deskami in obtežim s kamnom.
Tako pripravljena repa se kisa malo dlje, kakih 5 - 6 tednov. Se pa splača, ker je zelo dobrega okusa, pa tudi barva je zanimiva, ker postane repno meso nežno rožnato.
omnivor