26. okt 2013 19:35
Hm...mene pa je v zadnjem času Slovenija v marsičem razočarala... Mogoče zato, ker prej nisem imela izkušenj z življenjem in z običajnimi, vsakodnevnimi zadevami v Sloveniji - z možem sva se po 4 letih odločila priti nazaj v Slovenijo, ker sva imela tujine poln kufer.
Mogoče sva pričakovala preveč v stilu mirno življenje, ustvarjanje družine... pa se nekako zatakne že pri birokraciji, ki je do tujcev (mož je Italijan) ekstremno neprijazna - za primer: jst lahko po poroki dobim italijansko državljanstvo, moj mož lahko dobi slovenskega le, če se odpove italijanskemu...Halo?! No ja, o iskanju službe ne bi izgubljala besed, težko je povsod, kljub izobrazbi na priznanih univerzah v ZDA in izkušnjam v tujini. Kar pa me je zares neprijetno presenetilo je, kako zaprti Slovenci v resnici smo, kako težko sprejemamo drugačnost, težko se privadimo na kulturne razlike, in zelo radi kritiziramo. Vse je težko, in kar prehitro se zadovoljimo z odgovorom "tako pač je v Sloveniji" , ali "saj bo" - v stilu vzemi ali pusti. Ja, kristalno mi je jasno, da sva sama izbrala Slovenijo, da je kvaliteta življenja tu zelo dobra, boljša kot v marsikaterem svetovnem mestu, vseeno pa se premalo zavedamo, kako raznolik svet v resnici je, in da nismo nič boljši zaradi tega, ker zivimo v Sloveniji.
To, da imamo Alpe in morje na dosegu roke ne smeta biti glavna razloga za naš narodni ponos...
Saša