18. okt 2013 7:19
ribica, res ne razumeš prav! Morda mal pogooglaj, tudi v angleščini ( basic incam ).
Tako na hitro: UTD težko gre s kapitalizmom in kapitalistično mislenostjo ( čeprav je danes največji zagovornik UTD belgijc ( se mi zdi ) Philippe von Parijs ). Napisala si "...........je to nek dohodek, ki naj bi ga drzava zajamcila vsem polnoletnim drzavljanom, ker iz tega ali onega razloga ne prejemajo drugih dohodkov. " Ne, ni prav, čisto vsem državljanom a ne le tistim brez dohodkov. Za vpeljavo UTD je treba še marsikaj spremenit ne nazadnje ( po moje ) tudi denarni sistem, vrednote v družbi.............. Delo ni tlaka, da bi delali pod prisilo, čeprav tako pogosto izpade, ker delamo za ljubi kruhek.
Za sebe lahko rečem, da sem celo življenje rad delal svoje delo, poklic sem izbral tak, ki ga imam rad ( zdi se mi, da bi bil prav nesrečan, ko bi bil kaj drugega po poklicu, nekaj, kaj so mi vsilili starši, pa ma gar za veliko denarja ).
Če sem mal grd: praviš da si zaposlena v šolstvu, a ni pol za tebe največji užitek, da so se otroci nekaj v šoli naučili ne glede na plačo in UTD naj bi pripeljal do tega, da ljudje delajo tisto kaj jih veseli. Sama razmisli, kako bi potekalo tvoje življenje: a bi raje delala nekaj, kar te veseli ali ( ker imaš preživetje zagotovljeno ) sedela doma s slušalkami na ušesi in v ritmu kimala z glavo, dokler ti ne odpade.
Kakorkoli, nič se bat, UTD ne bo kmalu, veliko je treba prej spremenit, in do tega po verjetno tudi prišlo, kajti kapitalizem ne ponuja nobenih pametni ( še neunmih ne ) rešitev za družbo.
No, še to: zelo znana knjiga prej omenjenega Philippa se imenuje : Real fridom for all: What ( if anithing ) can justify capitalism. nDovolj zgovorno.
ežoj