11. mar 2004 12:20
d., ravno to sem hotel poudarit, da je koncentrat za zelenjavno juho na osnovi kvasa popolnoma užiten in seveda "bio". Zdaj če sploh ne potrebuješ mesne (ali ribje) jušne osnove, se mi priprava zelenjavne res ne zdi smiselna.
Uporabi tiste kocke, ki jih imaš ali pa tačas, ko pripravljaš sestavine, 10 minut vreš mešanico suhih začimb in zelenjave, nekaj takega sem že videl v trgovini. Ali pa daš toliko več sveže zelenjave v jed, tako kot pravijo drugi. Smisel vnaprejšnje priprave juhe na zalogo je res samo zaradi tistega dolgega kuhljanja mesa.
Ta drugačen okus, kot sem flancal na prejšnji strani, se je nanašal v bistvu samo na rižote, z mesno osnovo je pač boljši. Ne mesne rižote, ampak z beluši ali s kozjim sirom in mandelji ali z gobicami, ali s pikantno bučo... Edino z morskimi sadeži nismo uporabili, ker recept svetuje ribjo osnovo -> še v projektu. Se pravi za rižoto, ajdoto in edino še za joto - z jušno osnovo je hitro narejena in ni treba iskati še suhega mesa. Druge mineštre se kuhajo že dlje časa in lahko okus pričaraš sproti.
Sicer juho zamrznem v kvadratastih plastičnih posodicah (1 do 1,5 l), ki jih dobiš v vsakem Merkurju, Astri, Sparu... - te se dajo lepo naložiti, recimo 6 posodic bo še vedno zasedalo le četrtino malega zmrzovalnika, kot pride v kombinaciji s hladilnikom. Za manše porcije (do pol litra - rižota za dva) pa nalijem kar v plastično vrečko, zaprem z gumico.