8. okt 2013 15:05
Jaz pa nikoli ne jem mesa in mesnih izdelkov. Tega ne jem, ker jih ne maram in ker ne čutim potrebe po tem.
Ne jem in hkrati zaradi "zamere" v otroštvu tudi ne maram rdeče pese.
Ne pijem mleka, ker mi nikakor ne prija (že od otroštva) in mi posledično nikoli ni bilo všeč, jem pa vse fermentirane mlečne izdelke, ene bolj z "guštom", druge pač, ker so na voljo.
Vse ostalo pa - so stvari, za katere rečem "brez tega bi pa težko shajala" (takole na pamet, saj vem, da se da shajati brez marsičesa, sploh če si zaradi odpora telesa na določene zadeve v to prisiljen)in so stvari, ki jih jem, če jih ni, pa tudi ne "krepam".
Pri meni so te "mus" stvari pač vsi žitni izdelki, kruh, testenine, žitne kaše, pa seveda sadje in zelenjava v vseh oblikah. Pa jajca, ribe in morski sadeži od živalskih zadev, ampak to ni "mus", če ni, pač ni. Imam pa rada vse to
Če mi date na izbiro kremšnito in kos kruha, polit z olivnim oljem in s česnom potresen, bom raje izbrala kruh.
Če imam na voljo izbiro med domačim ovčjim sirom ali kako "močno" gorgonzolo, bom raje izbrala prvega. In tako naprej
Dokler imam izbiro, izberem tisto, kar mi je bolj všeč. Če izbire ni, pač tisto, česar ne jem, izpustim iz obroka.
Potem je pa seveda kategorija posameznih kombinacij ali načinov priprave hrane, ki so mi ali bolj ali manj blizu, pač nekaj pojem z večjim veseljem, drugo pač samo pojem.
Doma kuham na tak način in tisto, kar pojemo, hrane proč ne mečemo. In to, da nekdo nekih stvari pač ne mara, tudi zame ni "prevzetavanje" (kraški ekvivalent "preseravanju"), če jih ne pripravljaš ali naročuješ v restavracijah in posledično zaradi "nemaranja" ne ostajajo v smeteh, ni to nobeno "prevzetavanje".
Mojca