15. sep 2013 18:12
Po mnenju pregrešsno šarmantnega duhovnika na cerkvenem sodišču, ki je, mojih let, sem še vedno katolik, ki ne opravlja svojih dolžnosti.
Ko sem bila otrok, so bile vse maše predolge, nisem pa imela ure, da bi vedela, kako dolgo trajajo.
Naša družina ne hodi k obredom, nečakinja, ki je stara 6 let je prvič videla na pogrebu svojega očija. Čeprav sem jo vnaprej pripravila, je sicer molčala, nato pa komentirala, da ima lepo kiklekco. Naslednji večer je bila pogrebna maša, na željo mame, kjer je morala ves čas sedeti. Trikrat je rekla " Vua!", gledala okoli sebe, vendar je vedno vstala, ko smo vstali mi, ki sicer nismo molili, če izzvzamem omo. Skušala je tudi peti.
Pred kratkim sva bili z deklico na poroki, tudi v cerkvi. Naj pripomnim, da imajo lazaristi nega pregrešno lušnega duhovnika, s krasnim načinom govorjenja. Naš otrok se je vrtel naokrog, vsi so videli, da je pravzaprav prvič v cekrvi. Gre za zelo verni družini. Tudi med civilnim obredom se je vrtela, sprašavala, čemu služijo priče ( vsi so se hahljali), povedala, da je lačna.
Ko je v cerkvi prisedla k meni in me tiho spraševala, če lahko gre na balkonček ( prižnico), zakaj kaže zlat kozarec, zakaj namakajo roke v vodo pri vratih in spraševala, kdaj bo konec, sva šli iz cerkve. Mimogrede je namočila tačko v kropilnik.
Kakorkoli: ko sem mislila., da sem ji vse pojasnila, je ostalo ogromno vprašanj, nato pa se je kljub temu dolgočasila. In to zna biti zelo zoprno.
Zat9o razmumem starše, ki so na trnih: kaj bodo rekli sosedje, kaj duhovnik. Če ni za zdržat, pojdite z otrokom ven. Meni je kak tulež že šel na živce tiste pol ure, pa se mi je zdelo, da so starši preizkušali moje potrpljenje.
Torej: ko je dovolj, ven iz cerkve. Otroci ne marajo hoditi k maši, ker se praviloma dolgočasijo. Iz svojih izkušenj.
PS Na koncu obreda naj se duhovnik pozval na vino, mala me je pocukala in mi tiho rekla ( seveda so muzajoče slišali vsi), naj vendar grem poskusit, kako je vino, čeprav ve, da ne pijem.
F r i n a