5. sep 2013 21:55
Po premisleku bi se strinjala z Liso. Doma imam 14- mesečnega fantka, ki je tudi prvi otrok, ampak nisem nič kaj preveč komplicirala. Ko sem bila na prvem obisku pri pediatru pri enem mesecu, mi je rekel, da naj otroka čim bolj navajamo na svoje življenje, kar vključuje tudi hrano. Tako da čim smo zlezli ven iz kašic (to je bilo ravno tam nekje pri 9-tih mesecih, se sploh več ne spomnim;), sem mu začela dajati za jesti to, kar jemo mi. Seveda solila sem zelo malo (zeliščna sol in solni cvet) in seveda nič pikantnega. Vse ostalo pa dobi natančno tako, kot mi; je pa res, da naša kuhinja temelji na vsak dan najmanj dvakrat od začetka (Angleži bi rekli "from scratch") pripravljenih obrokih s skorajda vsemi doma pripravljenimi oziroma vzgojenimi sestavinami (če pa niso domače, so od bližnjega kmeta).
Sama sem vegetarijanka in zagovornica zdrave prehrane in sem se veliko spraševala, kaj dati otroku in česa ne ipd. Na koncu sem prišla do zaključka, da bom poslušala pediatra, ker se mi je zdel zelo moder nasvet. Tako da tudi on ne je tortic iz slaščičarn, ker jih nihče pri nas ne je; je pa poleti pojedel sladoled z mano, ker ga imam tudi jaz rada ipd. Po drugi strani gledam svoje prijateljice, ki so želela otroka "obvarovati" sladkorja ipd. Potem pa so šli otroci v vrtec, varstvo ipd. Rezultat? Tiste tri mesece, ko so jih želele "obvarovati pred sladkorjem", so bili itak bz, ker sedaj dobijo v vrtcu - če mene vprašate - veliko slabšo hrano. Da ne govorim o nekaterih, ki so dobili čisto hudo reakcijo, ker jih doma niso pripravili na takšno hrano (po moji teoriji mora človek pojesti tudi nekaj "kemije", da postane odporen ipd.). Tako da KleoP2012, če nisi pripravljena dati sladkorja še svojemu otroku, potem mu pač (še) ne pripavljaj slaščic. Ko pa boš začela s tem (če seveda boš), bi sledila bolj zdravim alternativam, kot so na primer javorjev sirup, agavin, yacon ipd. Tudi mi tako doma delamo (po načelu enkrat klasična sladica enkrat veganska ali presna, da zadostimo vsem željam) in je čisto ok;)
Srečno!
Titikaka