1. sep 2013 10:02
Po mojem je z ohridskimi rezinami nekaj takega kot z zagrebškimi: vsi Mariborčani točno vedo, kaj je to in kakšno mora biti, v Zagrebu pa ni zanje še nihče slišal (pa v Ljubljani tudi ne).
Moje prvo srečanje z ohridskimi rezinami je bilo v Slonovi slaščičarni, testo biskvitno v tankih plasteh, vmes pa eksplozija masla, čokolade, orehov in karamela, pa ne dam roke v ogenj, da ni bilo pod čokoladno kremo tudi še malo marmelade. Vsekakor ni za ljudi, ki imajo težave z žolčem ali jetri.Verjetno prva in zadnja sladica v mojem življenju, ki je - kljub temu, da je nadzemsko dobra - nisem uspela do konca spraviti po grlu, ker je vsega dobrega enostavno preveč. Nekaj podobnega prodajajo tudi pri Lenčku, ampak ne dosega Slonovih standardov. Celjske variante ne poznam, po opisu sodeč bo kar blizu.
Jaz bi se za domačo rabo ohridskih rezin lotila kar brez recepta - testo bi si sposodila od doboš torte, malseno čokoladno kremo od torte Panama, karamelizirane orehe od engadinske orehove torte. Tudi če ne bo v popolnosti tako kot v mladih letih (zanesljivo ne bo - ker ne more biti, ker bo poleg recepta manjkal še kup drugih stvari, če nič drugega, pa prijateljica iz mladosti, s katero sta se dobivali v dotični slaščičarni), bo pa še vedno eno lepo in zabavno kulinarično doživetje.
Za reševanje morebitnih zapletov "po tem" pa le imaj pri roki kak brinovec; leta tečejo, tudi naši želodci niso več to, kar so bili v mladosti.
Sonja