28. jul 2013 21:18
Jaz sem delala prejšnji vikend tiramisu torto. Spekla sem biskvit za dno:
Biskvit:
8 jajc, 8 žlic sladkorja, 8 žlic moke, 2 žlici olja, 1 pecilni prašek.
Jajca stepamo vsaj 10 minut. Dodamo jim sladkor in stepamo še kakšno minutko, dodamo olje in spet premešamo, nato s kuhalnico vmešamo moko in na koncu še pecilni prašek. Pečemo v prej ogreti pečici na 180°C okoli 15 minut. Biskvit ohladimo.
Krema:
2 vanilijeva pudinga, 2 žlički vanilijeve arome, 8 dcl mleka, 5 žlic sladkorja, 0,5 l sladke smetane, 0,5 kg mascarpone sira, 4 rumenjake, 4 žlice sladkorja, 2 žlici ruma, 2 želatini fix.
Najprej skuhamo puding: 2 pudinga, 5 žlic sladkorja, 8 dcl mleka in 2 žlički vanilijeve arome; fajn je, če skuhamo puding že pred peko biskvita, da se ima čas ohladit.
4 rumenjake in 4 žlice sladkorja stepamo nad vrelo vodno kopeljo, da malo naraste-okoli 3 minute. To primešamo k ohlajenemu pudingu, k temu pa primešamo še 2 žlici ruma, 0,5 l stepene sladke smetane, 0,5 kg mascarpone sira in 2 želatini fix, stepamo še kakšno minuto.
Preliv:
8 dcl kave in 2 dcl mleka
Biskvit postavimo nazaj v obod v katerem smo ga pekli in ga navlažimo s polovico preliva in nanj premažemo polovico kreme. Na kremo naložimo bebi piškote in jih navlažimo z drugo polovico preliva in premažemo še z drugo polovico kreme. Na kremo posipamo kakav. Tiramisu damo v hladilnik vsaj za 2 uri.
Nato obod odstranimo in torto okrasimo s smetano ali pa s kremo, če nam je ostala.
Da se bo torta lepo rezala je najbolje, če jo spečete en dan prej, da se piškotki fajn navlažijo, okrasite pa jo na dan praznovanja.
lp
petra.petra
Sporočilo je spremenil(a) petra.petra dne 28. 2013 21:20