25. jun 2013 0:26
Hehe, Kara, tole je gurmanska verzija, nič kaj prijetna za ožilje, je pa za razturat.
0,5 l smetane
125 g foie gras (gre tudi s tudi piščanjčjimi jetri)
1 manjši tartuf
5 rumenjakov (velikih jajc)
1 žlička soli
0,5 žličke popra
V blenderju ali multipraktiku vmešaš 1,25 dl smetane in foie gras, nakar maso pretlačiš skozi cedilo, da odstraniš nitke. Nato v multipraktiku na hitro zmiksaš 1,25dl smetane in tartuf (jaz sem ga prej naribala na lističe) ter dodaš jeterni masi.
Doliješ preostanek smetane, rumenjake, sol in poper ter z ročnim mikserjem miksaš, da dobiš homogeno maso.
To naliješ v remekine, ki si jih premazala z maslom. (se mi zdi, da jih pride približno 6.
Pečeš v vodni kopeli pri 165 stopinjah približno 45 minut. Ponudiš s popečeno bageto.
Meni ljubši je Paté de Champagne, pa naj si bo s pistacijami, zelenim poprom ali tartufi. Tega sem delala samo ene tri krat do sedaj in kar mi je najbolj všeč je to, da vsebujejo meso in jetra (Vzamem sledeče razmerje: 75dag mesa, 25 dag jeter in 20 dag slanine) Soli je cirka 1% do1,5% mase in pol tega mletega popra. Potem je še za 2 žlici zmletih posušenih brusnic. JOj, pa nekaj conjaka je v tej zadevi, kak deci, ki ga moraš seveda "zakurit", da alkohol izhlapi. Meso navadno očistim maščobe in posode ne oblečem v slanino (ali trebušno ovojnico). Pečeš v modelu v vodni kopeli, spet na 165 stopinjah, ko je pečeno, moraš obtežiti, da iztečejo sokovi. Če je dovolj veznih tkiv, se ob pravilnem hlajenju naredi žolca iz iztisnjenega soka. Simple ko pasulj. Pravzaprav bolj.
Aja, Američanom ni kaj do paštet. Razen na Havajih, kjer imajo zelo radi Spam, kar je neke vrste doručak. Tile dve "moji sta" francoski verziji.
Vanja
Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 25. 2013 00:28