15. maj 2013 8:27
ZA zadrževanje vlage za rastline na pokopališču je tudi več sredstev. Med zemljo zmešamo granule Agrogela, ki se napije vode in jo nato oddaja. Če zemljo posujemu z lubjem, je manj izhlapevanja in pleveli, res pa je, da je dež manj učinkovit.
Rastline, ki so debeloliste, zadržijo več vode kot nežnejše.
Pri saditvi je potrebno paziti, da niso rastline, ki jih jedo polži, ki jih je pri nas zelo veliko.
Portulak je tarča polžev, poleg tega pa se ga potem ne znebiš. Mi je pa všeč.
Skrbim za dve gorbni mesti in še tretjega, od talcev, ki so ga zanemarili po navdušenju, ki so ga izkazovali.
Groza, oba spomenika sta iz brušenega granita. Drugi, ki ima več kot 4 m2, je že tretji, ker sta ga dva kamnoseka slabo naredila in je bila potrebna menjava.
Oddaljeni grob je pokrit s ploščo, v celoti.
Ker ne spadam med ljudi, ki pogosto obiskujem grob, sem si vse poenostavila. Grob ima eno odprtino, ker je brat menil, da zaprt gorb ne diha, karkoli je pri tem mislil. V sredino sem zasadila ruševje mungo, nizki, počasi rastoči bor. Nekaj rese, ki ji jeseni dodam jesensko reso v izbrani bravi, ki se spomladi nadomesti z drugim cvetjem. Med grmički so razne vrste netreska, ki tudi cvetijo. Prostor je za približno šest cvetočih rastlin. Pozimi so to mačehe Ice baby, ker ne zmrznejo, poleti pa razne nizke.
Zasad naj bi bil približek gozdnemu motivu, zato so izbrane rastline bolj preproste.
Pred tem smo imeli v kotu visečo vrbo manjše rasti , ki je delala senco spodnjim rastlinam.
Zelo hvaležena je pepelovka, siva rastlina z dlakavimi listin.
Opozarjam pred novogvinejskimi begonijami, ki kljub prepričanju večine, niso za na vročino, belimi begonijicami ( imenovani človeško živeljene), ker so med odcvitanjem grdi. Zgodilo se mi je, da sem nasadila previsoke rasline, pa ni bilo dobro.
Moja tendenca je trajnice in nekaj cvetov.
Grob je pozimi na zelo mrzlem mestu, poleti pa zavreje voda v vazi, v kateri je običajno levkodendron, drobnocvetni nagljni in vejice. Sep pa že v vazo namestila majhen cvetlični lonček z nasajenimi nestreski.
Brez zalivanja žal ne gre, vendar sta agrogel in lubje bistveno izboljšala navlažitev.
Mogoče bo komu koristilo.
F r i n a