15. maj 2013 8:40
proxima je napisal/a: |
@limnol: točno to sva sklenila midva, namreč da bova ravno takole zložila tedenski nakup na mizo in ga poslikala, glede objave na kulinariki imam sama s sabo ločeno mnenje (kar vidim orgazme ob moraliziranju nad kanistri refoška in six-packi cocacole zero).
|
Proxima, mi imamo vinsko klet doma, pa bi se hitro rešila te "sramote" -sem tudi sama pomislila, da bi bilo zanimivo skupaj zbrati tedensko "špežo". Čeprav je po drugi strani "tedenski nakup" lahko zelo varljiv, če primerjamo recimo ljudi, ki se med tednom v glavnem prehranjujejo "zunaj", pa kupujejo zgolj kako sadje ali par malenkosti (ti bi izpadli veliki "svetniki") ali pa ljudi, ki dejansko vse dnevne obroke pripravljajo doma.
Pa seveda je velika razlika med nami, ki si kaj pridelamo tudi doma (vključno z alkoholom :P), tistimi, ki si večino stvari pridelajo doma in tistimi, ki te možnosti nimajo, pa morajo kupiti vse - od petršiljčka do kafeta. Merjeno v stroških samega nakupa bi bili seveda na vrhu lestvice zadnji, merjeno v dejanskih stroških za to hrano, pa vprašanje ... tudi kmetijska mehanizacija, davek na zemljišče, gorivo itd. niso zastonj - torej seveda tudi doma pridelana zelenjava, meso itd. niso zastonj.
Za neko "študijo", koliko hrane "se obrača" v družinah, bi bilo bolj merodajno objaviti dejansko tedensko/dnevno/mesečno porabo živil - tistih, pridelanih doma, kupljenih, zaužitih izven doma itd.
Mojca