15. maj 2013 8:40
proxima je napisal/a: |
@limnol: točno to sva sklenila midva, namreč da bova ravno takole zložila tedenski nakup na mizo in ga poslikala, glede objave na kulinariki imam sama s sabo ločeno mnenje (kar vidim orgazme ob moraliziranju nad kanistri refoška in six-packi cocacole zero).
|
Proxima, mi imamo vinsko klet doma, pa bi se hitro rešila te "sramote"
-sem tudi sama pomislila, da bi bilo zanimivo skupaj zbrati tedensko "špežo". Čeprav je po drugi strani "tedenski nakup" lahko zelo varljiv, če primerjamo recimo ljudi, ki se med tednom v glavnem prehranjujejo "zunaj", pa kupujejo zgolj kako sadje ali par malenkosti (ti bi izpadli veliki "svetniki"
) ali pa ljudi, ki dejansko vse dnevne obroke pripravljajo doma.
Pa seveda je velika razlika med nami, ki si kaj pridelamo tudi doma (vključno z alkoholom :P), tistimi, ki si večino stvari pridelajo doma in tistimi, ki te možnosti nimajo, pa morajo kupiti vse - od petršiljčka do kafeta. Merjeno v stroških samega nakupa bi bili seveda na vrhu lestvice zadnji, merjeno v dejanskih stroških za to hrano, pa vprašanje ... tudi kmetijska mehanizacija, davek na zemljišče, gorivo itd. niso zastonj - torej seveda tudi doma pridelana zelenjava, meso itd. niso zastonj.
Za neko "študijo", koliko hrane "se obrača" v družinah, bi bilo bolj merodajno objaviti dejansko tedensko/dnevno/mesečno porabo živil - tistih, pridelanih doma, kupljenih, zaužitih izven doma itd.
![](/forum/icon_smile_pribor.gif)
Mojca