27. mar 2013 20:24
Vsi smo imeli najraje babičino kuhinjo, seveda. Babice so bile doma in so nas lahko razvajale s svojo kuho, mamice so pa služile ljubi kruhek. Sem novopečena babica, pa bom (če bog da) delala še deset let; kako si bodo moji vnuki zapomnili mojo kuhinjo, če kuham le ob vikendih.
V otroštvu sem bila izbirčno dete, v enem obdobju sem jedla samo motovilčevo solato z jajčko ali jabolčni kompot "na vodo", to pomeni, da ni bila čežana, ampak jabolčni krhlji v kompotu. Stara mama je cenila nas vnuke po apetitu in seveda nisem bila njena najljubša vnukinja. Kasneje sem jedla vse, kar je skuhala, najrajši sem imela mehko kuhana jajčka za zajtrk, zraven skodelico mleka in kruh, narezan na palčke za pomakat. Oboževala sem njeno "sladko zelje" (dušeno sveže zelje s krompirjem), topel regrat z ocvirki, pečenko in klobase, vložene v masti ali olju. Pa možgane z jajčko, pečena jetra, ko smo imeli koline. Znala je narediti jetrno pašteto, ki jo je shranila v kozarcih in se ni mazala, ampak rezala. Pa "bunka" in domače klobase, zraven pa narezana čebula, česen in domač kruh, ko smo poleti prišli s plavanja v bližnji reki. Kadar smo bili otroci bolni, je bil pa mlečni riž, spet kompot na vodi in pravzaprav, kar si je kdo zaželel. Zraven enolončnic je postregla ajdov pečenjak z jabolki, pa žal nimam recepta zanj.
Nikakor nisem spravila po grlu suhe župe (juha, v kateri se je kuhala šunka) in pečene krvi (???). Ko so delali krvavice, so pa itak nekako skrili, da je vsebuje kri ( zato so jim tudi rekli prtenke in ne krvavice).
Barbra