20. okt 2013 5:55
Andreja, vem da je tvoje sporočilo staro že kar nekaj mesecev. Prav za fižol sem ga včasih največ uporabljala - potem pa je bil fižol ali razkuhan ali trd. Sedaj pa fižol skuham tako, da ga čez noč namočim, nato vodo zamenjam in ga dam kuhat - pustim da vre kakšnih 20-30 minut in poberem grde pene. Nato vodo spet odlijem in zalijem s čisto vročo vodo (tu nastopa moj grelnik vode), solim in zopet zavrem in pustim vreti cca 10 minut - lahko tudi več, če je bil fižol ob odlivanju vode precej trd. Mora pa biti tudi sedaj, ko ugasnem kuhalno ploščo še vedno nekoliko premalo kuhan in ne sme pokati. Nato fižol pustim, da se brez kuhanja naprej ohladi, do konca zmehča, tako ostane cel in lep, sicer mi je zeo rad razpokal - nekatera zrna so bila prekuhanam, druga pa še trda. Pri ohlajanju je treba vedno paziti, da je ves fižol pokrit z vodo, drugače se ga z vročo ali toplo vodo zalije.
Tak fižol tudi naj ne bi napenjal in povzročal vetrov.
Vedno skuham 2 kg fižola hkrati, nato ga ohlajenega brez fižolove vode dam v posodice in zamrznem, pa je potem kar nekaj časa mir.
Glede juhe kuhane v ekonomu - pa meni taka juha prav nasprotno ne diši ravno najbolje. Danes je nedelja, ko se pri nas kuha goveja juha. Kot vsako jutro sem tudi danes vstala že kmalu po 5. uri in nato takoj pristavila juho, sedaj se že lepo kuha in ob 8. uri bo že kuhana, lepo počasi, klasično. Meni se zdi, da z juho pravzraprav od trenutka, ko dodaš vse sestavine in nastaviš primerno temperaturo, da ravno prav brbota, ni nobenega dela več.
Lepo nedeljo vsem.
tedyka