28. jan 2013 1:29
čoki je napisal/a: |
Pozdravljeni, upam da mi boste znali pomagati (seveda, če se sploh da pomagati ): občasno pečem domač kruh, brez kruhomata. Soseda mi je priporočila gladko moko iz Hoferja, to je tista belo-zelena. Kupila sem na zalogo 15 kg gladke moke in 8 ostre. Problem je pa ta, da je kruh izredno lepljiv (moja soseda je rekla, da je kruh mekovan ). Resno ni za jest, prav zalima se med prsti, če ga zmečkaš . Kaj lahko naredim? Škoda mi je moke, računa seveda nimam, verjetno mi ne bi hotli vzet/zamenjat brez računa. Hvala za vaše mnenje in lep pozdrav! čoki |
Pozdravljena, čoki
ne verjamem, da se v tvojem primeru da kaj dosti pomagati.
Daj pač to moko naprej, kot so ti že svetovali, kruh pa rajši kar kupuj.
Kruh se pa speče iz marsičesa, hoferjeva moka niti ni tisto najslabše, kar se ti utegne pripetiti.
Dosti kruha se je speklo iz zmletih želodov, kostanjev, skuhanega korenja zamešenega s pepelom. Upam, da ga ne boš ne mesila, ne rezala ne okušala.
Tudi jaz takega trdega kruha na srečo ne poznam, se mi pa še nikoli, pa sem že dolgo na svetu, ni primerilo, da iz kakšne moke ne bi zamesila krušnega testa. Pa kvasom ali brez.
Z moko ni nikoli nič narobe. Pa če je hoferjeva ali polnozrnata prav včeraj mleta ali pa če pekarica zamesi zraven kakšen krompir ali pest kuhanega kostanja ali pa polento od predvčerajšnjim.
En čisto praktičen nasvet: vsako testo, tudi krušno začni mesiti z eno roko. Tako imaš eno roko vedno prosto - z njo lahko zajameš še malo moke, poliješ na testo še nekaj olja, dvigneš telefon, večkrat zabodeš tistega, ki te je spravil v to situacijo.
Najbolj enostavno je da sestavine takoj zamešaš s polentarjem, počakaš kakšno minutko, da se lepek sprosti in se potem lotiš testa strojno ali ročno.
Vsako kvašeno testo se najprej lepi, bolj ko ga obdeluješ, bolj elastično in manj lepljivo postaja.
Če te lepljivost moti, poskusi v prvem zamahu zamesiti testo z mešalnikom. Po prvem vzhajanju bo pa res presneto lepljivo.
Dve rešitvi: vmešaj toliko olja, da se testo ne prijemlje več
ali: vmešaj toliko moke, da se testo ne prijemlje več.
ali: kupi že narejen kruh
no, naprej pa itak že veš
nola