10. jan 2013 19:12
Meni osebno je ena najboljših stvari, ki pridejo v poštev pri takšnih praznovanjih goveji karpačo - originalno se mislim da napiše carpaccio, nisem pa prepričan - s parmezanom.
Surov goveji file očistiš vseh mren in zavitega v folijo zamrzneš. En dan pred rezanjem ga postaviš v hladilnik, da se odtaja samo toliko, da ga lahko zelo tanko narežeš. Rezine polagaš na krožnik s tretjinskim prekrivanjem v krogu.. Temeljito jih premažeš s čopičem z oljčnim oljem, vendar samo toliko, da meso vpije vse olje (priporočam večkratno rahlo mazanje). Nato jih rahlo posoliš - po možnosti s solnim cvetom - in popopraš s sveže grobo mletim(!) mešanim poprom. Na sredino kroga narediš posteljico iz rukole, nanjo pa naribaš pravi parmezan ali, še bolje, starano kranjsko gavdo. Po zunanjem robu kroga položiš na meso z limoninim sokom premazane tanke rezine hruške, prekriješ nekako tretjino mesa. Poleg daš za kavno žličko gorčičnih semen.
Druga možnost, ki mi pade na pamet, so pa fileji dimljene postrvi z muslin hrenom. Preprosto, hitro in zeloooooo okusno.
Temeljito očiščene fileje prekajene postrvi - tukaj bi bil jaz zelo previden, sem že kupil postrvi, ki so bile ulovljene med drstenjem, rezultat si lahko predstavljate - previdno nerežeš na porcije, poleg daš žličnik (ali kako drugače oblikovan) muslin hren. Za slednjega dobro ožameš hren iz kozarca - sam nardim to v kuhinjski krpi - in ga zmešaš s trdno stepeno sladko smetano, dodaš sol in sveže grobo mlet poper, po možnosti rdeč.
peter