20. nov 2012 18:59
Bannanna, imam Le Creuset narebreno ploščo za žar, ima že tam okrog 50 let, premer 28cm in se mi zdi nepogrešljiva. Z njo ravnam, kot sem opisala. Poleg te imam še masivno ponev za pod peko, kupila sem jo pred petnajstimi leti v Merkurju, je pa znamke Gorenc ali Gorenjec. Tudi ta je zelo v redu, dokler je nisem po vsaki uporabi mazala z oljem, je seveda vedno dala po ribah in sem skoraj kupila še eno za kruh in drugo, ampak so me še pravočasno ustavili in mi pravilno svetovali.
Imam še eno Le Creusetovo kastrolco premera 20 cm, pa je ne uporabljam dosti, za kakšno rižoto ali kaj takega, pa seveda za kruh brez gnetenja.
Imela sem še eno neznanega izvora, sem jo podedovala po moji mami, ki sicer sploh ni kuhala, tako, da res ne vem, od kod se je vzela. Sem jo dala mojemu bivšemu možu, ker se mi je zdelo, da je litoželezna posoda neuničljiva, pa očitno ni, sem bila zadnjič v njegovi kuhinji in sem najprej mislila, da je na dnu posode pripopana kakšna hrana, pa ni bilo to, se kar koščki metala drobijo stran. Ne vem kaj je kuhal, morda si jo je pa na glavo poveznil.
Nisem velika ljubiteljica neobdelane litoželezne posode, edina, ki se mi zdi koristna in mi je všeč že dolgo časa je masivna litoželezna plošča za žarjenje mesa in ribe.
In seveda toleriram vrtne litoželezne kastrole za pod peko, sicer so mi bile tiste ta stare, keramične dosti bolj všeč, sem pa marsikatero tudi sama potrla in jih kar nekaj na ta račun dobila okrog ušes. Pa sploh jih že dvajset let žal nihče več ne peče.
nola