14. nov 2012 13:27
Jaz sem imel več poskusov, kjer sem vedno sladkor pregrel in se je začel karamelizirati. Ko pa sem v to dodal še kapljico modre barve, pa se je začelo smoditi.
Nato mi je nekako uspelo, da sem segrel 100 gramov sladkorja s tremi žlicami vode, še pred vretjem dodal modro barvo in žlico limoninega soka. Segreval do 150 160 stopinj, nato pa z žlico poskušal risati po silikonski podlagi. Največja težava je bila, ker se je iz žlice izlivalo neenakomerno, tako, da je bilo nekje debelejše, nekje pa tanko. Tukaj bi verjetno rabil več izkušenj oziroma "grifa". Ko se je sladkor strdil je bil lepo trd in nelepljiv, vendar pa se je čez noč na sobni temperaturi iz nezanega razloga rahlo zmehčal, tako, da je bila površina lepljiva.
Po pregledu filmčkov na netu, sem ugotovil, da ostali v sladkor in vodo vmešajo vinski kamen, kateri naj bi pomagal pri konsistenci stopljenega sladkorja. Bom probal naslednjič tudi s tem.
Ostanek sladkorja pa sem nato še enkrat segrel, ga zlil na podlago ter počakal, da se je malo shladil. Nato sem poskušal posnemati mojstre, ki izvajajo tehniko z vlečenim sladkorjem. Igranje je bilo uspešno (dva opečena prsta) skulpture pa tud zanimive. ;)
DBpek
http://easy-recepti.blogspot.com/