7. jul 2015 22:53
sedaj je pravi čas, da si pripravimo osnovo za izdelavo domače kreme. Sušimo (vsaj delno) cvetove ognjiča, sivke, dišečih vrtnic, timijana,...Posušene namočimo v hladno stiskano olje. Jaz oljčno uporabljam samo za orehov macerat (sedaj je zadnji čas, da si ga pripravimo iz poznih sort oreha - plodov in listov) in za šentajževko, za ostalo uporabljam hladno stiskano sončnično olje.
Za pripravo domače vlažilne kreme potrebujemo še vodno osnovo. Jaz uporabljam hidrolate, ker je manjša nevarnost za pojav plesni.
Razmerje med oljnim in vodnim delom je 60:40. Vosek je lahko različen - čebelarski v ploščah v kosmičih...meni najljubši je vosek dobljen pri čebelarjih, katerega so čebele imele 1x v panju. Poln je koristnih sestavin ...Iz previdnosti ga hranim v hladilniku, enako tudi domače kreme.
Vedeti moramo, za kateri tip kože delamo kremo in temu primerno izbiramo sestavine. Pomembno je tudi kdaj bomo kremo uporabljali, saj poleti potrebujemo bolj vlažilno kremo, pozimi pa bolj mastno.
Primer za sivkino poletno kremo lahko uporabimo:
- sivkin macerat npr. 100 g
- kokosovo maslo 100 g
- kakavovo maslo 100 g
- cca 3 g voska
damo v stekleno posodo v vodno kopel in počasi zagrevamo, da se sestavine stopijo, največ do + 60 c. Mešamo z leseno kuhalnico.
Odstavimo z ognja, vzememo metlico za stepanje smetane in počasi dolivamo 200 ml sivkinega hidrolata. Tekstura kreme mora biti podobna majonezi, tudi videz razen barve. Napolnimo stekleničke in zapremo pokrovčke.
Za kremo za sončenje uporabim orehov macerat, za zimsko kremo uporabim ognjičev macerat, kakavovo maslo pa nadomestim npr. s karitejevim maslom, sivkin hidrolat pa s katerim drugim, npr. hidrolat geranije.
Če uporabite vosek, ki so ga uporabljale čebele, ga je smiselno najprej stopiti in prcediti skozi gazo.
Cena sestavin res ni nizka, posebej če uporaljam bio olja, a točno vem s čim se mažem. Če smo postali občutljivi na hrano moramo biti tudi na to, s čim se mažemo.
Obstojnost teh krem je cca pol leta, odvisno od sestavin in načina hranjenja. Če opazimo sledi plesni jo takoj zavržemo ali uporabimo za mazanje čevljev npr.
Odlično za nas in naše prijateljice oz. prijatelje. Upam, da bo komu koristilo.
Veliko idej in uspehov želim!
jovita