2. nov 2012 11:36
Jaz pa dam raco vedno v kvašo en dan prej: sol, lovor list, maslo, belo vino, malo vode ali juhe, 1 korenček, pol gomolja zelene, korenina peteršilja, 4 stroki česna prerezane na polovice, pol čebule razkosane na večje kose, 2 klinčka, 5 brinovih jagod, 6 zrn belega popra, ščepec timijana, ščepec rožmarina, vejica rožmarina. Kvašo prevremo in toplo polijemo po rački. Čez noč pustimo v kvaši.
Naslednji dan jo vzamemo ven iz kvaše, posolimo od znotraj in zunaj, natremo s strtim česnom zunaj in znotraj. V notranjost damo košček masla. Povežemo in opečemo na maslu iz vseh strani. Damo v pekač. Kvašo precedimo in jo dolijemo k raci. Pečemo in na 15 min polivamo. Po potrebi dolivamo tekočino.
Na koncu jo premažemo z mešanico kisa in meda, da se hrustjavo zapeče. Po želji lahko pripravite še pomarančno omako, vendar pri nas zadostuje že omaka od pečenja.
Jaz zraven ponudim pečena jabolka nadevana z brusničnim džemom, popečene kuhane marone, rdeče zelje z jabolki in pečen krompir, ker nihče ne mara mlincev.
Recept za rdeče zelje po babičenem receptu:
Na olju prepražimo čebulo, dodamo žličko sladkorja, premešamo, zrezano zelje na rezance in žlico vinskega kisa.
Solimo, damo paličko cimeta, nekaj klinčkov in dušimo, da zelje ovene.Cca nekaj minut. Prilijemo zajemalko juhe in kuhamo, da je zelje že mehkejše.Odvisno, kako drobno smo ga narezali, jaz ga cca 20 minut. Dodamo 3 olupljena naribana jabolka in dušimo še cca 15 minut. V skodelici zmešamo žlico gustina z 1 dcl rdečega vina in dolijemo k zelju.Prevremo še par minut in serviramo brez klinčkov in cimeta.
Rački iz papirja naredim nogice in pojedina je pripravljena. Pa dober tek.
Kjer je volja, tam je pot. Trixi
Sporočilo je spremenil(a) Trixi dne 02.nov 2012 11:37