8. dec 2012 15:07
Vanje evo odgovor, bom napisala kar recepturo:
Ajdov sladoled:
500ml mleka,10dag sladkorja, 4 rumenjaki- zmešamo in segrevamo do 82 stopinj
( bine je uporabil tudi maslo in glukozo-jaz sem delala brez)
Posebej prepražimo 10dag ajdove kaše in jo prepraženo stresemo k mlečni masi in vse skupaj segrevamo še okoli 20 min.
To potem zmiksamo s paličnim mikserjem ( ne preveč na fino) in potem vse skupaj precedimo in pretlačimo skozi cedilo.Masa nalijemo v posodo in dobro je da 24 ur počiva na hladnem predno jo zamrznemo.Med zamrzovanjem jo vvsake 15 minut premešamo.Če imate strojček za sladoled to ni potrebno.
Kavni ocvirki:
60dag ajdove moke, 60dag mletih mandeljev, 60dag masla, 60dag sladkorja, 1 žlica kave, malček soli
Vse skupaj pognetemo v testo, zdrobimo na majhne koščke in spečemo na peki papirju na 180 stopinj okoli 8 minut.
Omaka - masovnik:
30dag kisle smetane, 2 dag koruzne moke, 1 jajce, četrtinino stroka vanilije, 1 žlica medu, 2 lista sveže mete
Kislo smetano zavremo in vanjo počasi vmešamo mešanico jajca,moke in vanilije. Kuhamo da se zgost in odstavimo.Na koncu vmešamo še med.Če je pregosta jo redčimo s smetano.
Najprej v posodico nalijemo malo omake,dodamo sladoled in nato potresemo z kavnimi ocvirki.Po omaki potresemo še na drobno narezano meto.
Evo to je to- naj povem da za sladoled nisem imela točne recepture in sem naredila osnovo za mlečni sladoled ( tudi na posnetku je Bine rekel da je narejen na mlečni osnovi).Količina ajdove kaše na navedeno količino mleka je pa točna po recepturi.Tudi za omako in kavne ocvirke je receptura točna.
lp
anibas
Sporočilo je spremenil(a) anibas dne 08.dec 2012 15:08
Sporočilo je spremenil(a) anibas dne 08.dec 2012 15:10