12. okt 2012 4:01
mamaF je napisal/a: |
Me je pa presenetil en podatek, ki jim ga je Šef včeraj serviral. A veste, koliko masla gre po "francoskem sistemu" na 1 kg krompirja pri pripravi krompirjevega pireja? Kap vas bo ... odgovor je namreč 1 kg masla na 1 kg krompirja!
|
Ja, Mojca, ampak ga dobiš toliko, kot je na sliki spodaj kot "glavno jed". Mislim, da je s temle začel Joel Robuchon, čeprav je v njegovi knjigi razmerje 2:1 (Kila krompirja, pol kile masla). Tale na sliki ima še malo naribanih tartufov in nekaj zelenega.
Moj pire tudi ne spada med zdrave jedi (razen rustikalni), pa še tistega znam "oplemenititi" z maslom, če je kak povabljen jedec pri hiši. Se mi zdi, da je bolj hud, kot pomfrit. Ko me dragi vpraša, kako mi uspe narediti tako dobrega, mu odvrnem samo: You don't wanna know.
Navadni pire delam tako, da krompir z vilico spasiram, potem dodam nekaj masla, počasi stepam z ročnim mikserjem in dodajam maslo in smetano. Če preveč in prehitro miksaš, rata en poc, ki ni užiten. Do sistema sem prišla zato (enih 26, 27 let nazaj), ker nisem imela tiste zadeve za mečkat krompir in za katero MamaF ne ve imena. In je še danes nimam. Če/ko ga delam tistih enkrat na leto, je bolj za vzorec, kot za jest. Dobro se obnese kot "malta", ki drži jed skupaj.
Dober pire je, če daš pol krompirja, pol pastinaka. Za tiste, ki štejejo OH. Sam pol je treba bremzat z maslom in dodati pečen česen, drobnjak, ali tartufovo sol... V tem primeru imam raje bučke in cukinije.
Vanja