4. sep 2012 3:31
Vanja, sem razumela, kaj si mislila. Ja, pri vas to urejajo mestni zakoni, tako kot v Sloveniji občinski odloki in državni zakoni. Saj tudi recimo v naši vasi, ne moreš kar "na pamet" postaviti neke proizvodnje ali na kmetijsko zemljišče, ki ni predvideno za gradnjo, zazidati šole ali pa stanovanjske hiše. Je tudi prepovedano - kot povsod na območjih v naši občini, kjer občina to prepoveduje. Ni pa to prepovedano na območjih, kjer je občina določila, da se lahko zida recimo kurje farme ali pa predelovalnico plastike ali kaj tretjega, kar je v skladu z zakoni.
Hočem reči, da ne moremo vedeti ali je v soseski/ mestu/vasi, kjer živi Kara na tistem mestu posedovanje hleva ob hiši dovoljeno ali prepovedano. Če živi v strogem centru Celja, je to skoraj zagotovo prepovedano, če pa živi v "predmestju", recimo v Zadobrovi, pa verjetno ni. Ne vem - težko je posploševati, ker se pri nas ruralno pravzaprav na vsakem koraku meša z urbanim. In če živiš na območju, kjer je kakršnakoli kmetijska dejavnost dovoljena in se stanovanjske soseske širijo proti območju kmetij, torej izven mesta, izven nekega strnjenega urbanega naselja, pride zelo hitro do takih situacij.
Ko sem ravno Zadobrovo omenila - tam živi pa moja žlahta z obratnim problemom. Kmetija, hiša stara okrog 220 let, na kmetiji hlev, travniki, njive. Seveda ljudje obdelujejo te svoje njive in kosijo te svoje travnike.
Ker pa se je v zadnjih dveh desetletjih ogromno meščanov, celjanov, odločilo "iti v naravo", kupovati parcele in zidati hiše v teh vaseh, ki se zdaj pravzaprav dotikajo mesta, so se začeli pojavljati tudi problemi. Ljudje, ki so si na novo zazidali hiše tam okoli, se pritožujejo nad košnjo čez vikend, nad smradom gnoja in takimi rečmi, ki so na kmetiji pač nekaj običajnega. Po eni strani se jim zdi zelo fajn strica vprašati, kadj bo bike peljal v klavnico in kdaj bo na voljo domače meso - po drugi strani pa ne prenesejo smradu ...
Kaj pa zdaj? na tistem območju je kmetijska dejavnost predvidena in dovoljena in novi prebivalci se lahko na trepalnice postavljajo, pa razen tega, da recimo našega strica prijavijo, da ima svoja dva bika v neustreznem hlevu (zato sem prilimala tisti pravilnik), ne morejo vplivati na to, ali bo stric bike imel ali bo kosil ali ne ... Če tam je vas in če odloki tiste občine prebivalcem ne prepovedujejo imeti njive, gnoja in štale, je to dovoljeno. Razumeš, kaj hočem povedati?
Pri nas razen v nekih strogih centrih ali v varovanih območjih, kot so kakšni posebni zaščiteni naravni rezervati, ne moreš kar prepovedati nečesa, če je to dovoljeno.
Da je tudi pri nas marsikaj prepovedano, dokazuje primer "iztrebljanja" ljubljanskih vrtičkarjev iz območij, ki jih je mestna občila določila kot "prepovedana" za take vrste dejavnosti. Vse vrtičke in vse vrtne kolibice (kjer se je tudi kakšen kurnik našel, kot smo videli po TV) so podrli in za vrtičkanje določili posebno območje. Tam pa, pod posebnimi pogoji in omejitvami, kar se raznih "hišic" tiče, ljudje lahko najamejo zemljo in delajo svoje gredice.
In zato - če Kara živi v neki zgoščeni soseski, sredi nekega mesta, po mojem ne bo težav, če bodo poklicali ali okoljsko ali kmetijsko inšpekcijo. Ker tudi pri nas vsak ne more ravno povsod delati, kar se mu zahoče.
Mojca