27. avg 2012 6:58
Vseeno pa ne pretiravaj s količino "skladiščene" hrane, da ne boste še nekaj mesecev jedli te zamrznjene hrane. Za kakšen teden ali dva mogoče še za kakšen dan ampak res največ za tri tedene in pa upoštevaj, da vama bo vmes zapasalo še kaj drugega kot bo v zamrzovalniku. Pa tudi kot so moje predhodnice povedale - odvisno ali bo imel mali(a) kakšne krče, ki bodo posledica tvojega prehranjevanja. Sveže pripravljena hrana je vendar sveže pripravljena in če partner obvala kuhanje goveje juhice, bo mogoče ob tvojih navodilih naredil še kaj, saj se bo želel izkazati s skrbjo zate in za otročka. Sama bi imela raje zalogo na pol pripravljene zelenjave (na kockice narezan korenčke, poparjeno šinačo, pa mogoče bučke za kakšno solato, pa blitvo, skuhan samo ješprenček, .... s takimi že opranimi, po potrebi tudi blanširanimi sestavinami je potem hitro pripravljena zelenjavna juha ali kakšna priloga ali omaka. Pa ne sekiraj se kako boš porcijsko shranila ampak daj kar v večje vrečke in potem vzameš pest tega in pest drugega in imaš malo dela in nešteto kombinacij.
Sedaj ko je čas sliv izkoščiči slive in jih daj v skrinjo, ker imajo mlade mamice pogosto težave s prebavo in bodo še kako prav prišle, mogoče tudi v kombinaciji s kakšnim jabolkom ali hruško v kompotu.
Sama sem v tistih prvih dneh bolj cenila pomoč v obliki pospravljanja, pa pranja in likanja. Še posebej veliko je pospravljanja, saj se obisku pogosto kar vrstijo in vsakega je potrebno nekaj postreči. Pa tudi nekaj časa rabiš, da utečeš nov dnevni red, katerega ponavadi kar lepo narekuje dojenček - toda ne ustraši se, saj vse gre, samo prilagodljiv moraš biti in vsak prah na omari, nepomita okna in podobno te v teh dneh ne sme motiti.
Sicer je vse odvisno kako se boš v tistih prvih dneh počutila (jaz sem bila pri prvem šibka, pri drugem bi pa lahko šla dve uri po porodu domov, tako mi ni bilo čisto nič), pa tudi odvisno je kako "zahteven" bo dojenček - nekateri samo spijo in na 3 ure jejo, drugi bi bili ves čas v naročju. Iz lastnih izkušenj ti povem, da dojenčka nimaš nič manj rada, če ga nimaš ves čas v naročju. Tako kot ga boš naučila sedaj, tako bo celo leto, samo s to razliko, da boš sedaj naokrog prenašala 3-4 kg, nato pa 7-8 kg. Tako da, če otročiček ni preveč jokav in sicer miren in lepo spi, da po nepotrebnem ne imej na rokah ampak ga pusti spati, pa tudi na grobno tišino v stanovanju ga ne navadi, ker se bo sicer ob vsakem najmanjšem šumu zbudil in to zna biti zelo zoprno. Moji so dobesedno zrasli v vozičku in sem jih s sbo vozila po vsem stanovanju, nato pa smo v dnevni sobi iz kota pri kavču odstranili mizico in tu postavili tanko penasto gumo oblečeno v pralni material. Od tu smo se potem naučili odplaziti po vsem stanovanju, vstati, se igrati in kasneje tudi shodili in še kar nekaj časa je bil to najljubši igralni kotiček v stanovanju.
Sedaj pa uživaj v pričakovanju novega člana družine in v vseh pripravah, ki spadajo zraven.
l.p.
tedyka