22. avg 2012 21:46
Moja izkušnja po obiskih v 7. nadstropju UKC (tam je kardiologija, internistična in kirurška), je taka, da so bolniki precej prestrašeni, da nihajo v razpoloženjih (en dan okej, potem naslednji dan vse črno, pa tudi čez dan se razpoloženje spreminja). In da to traja kar nekaj mesecev, tudi po tem, ko se fizično stanje že močno izboljša.
In je najbolje, da preprosto naredimo vse, kar si pač bolnik zamisli, mu/ji pade v glavo in preslišimo, ko godrnja in je zoprn/a. Glede hrane v bolnici je pa tako: presenečenja praviloma ne funkcionirajo. To s sladico je naloga, ki je čisto odveč. Prinesi tisto, kar si bolnik želi. Že itak se bo potem zgodilo, da ko bo hrana prišla, ne bo apetita.
Glede tega, kako se življenje postavi na glavo: Pri nenadnih poškodbah in boleznih je prvenstveno šok, kako je naenkrat vse drugače. Pred enim tednom smo počeli to-in to, skakali okoli, sedaj je pa vse drugače. In bolnik /zlasti moški) razmišlja takole: Jaz sem sedaj tule, pred enim tednom sem bil pa še aktiven, sedaj se je pa vse ustavilo, ustavilo se je samo MENI, vsi ostali imajo pa neke redne opravke in gre njihovo življenje naprej, pa to ni fer, zakaj meni, zakaj meni, kaj bo z mano, a se me bo sploh še kdo spomnil v službi, kdo dela namesto mene, ko/če bom prišel nazaj, me bodo dali na stranksi tir....
In v tem kontekstu priti s torto za rojstni dan je precej podobno temu, da prideš tja z bombo. Ker tvoj mož zbegan reflektira življenje, ki se mu zdi vse drugače, ti boš pa tja prišla s torto in bo tista torta delovala kot da je vse tako kot je bilo, v moževi glavi je pa vse drugače. In imaš veliko verjetnosti, da te bo nadrl in rekel: poslušaj, jaz tule ležim na kablih, ti mi pa tule s torto, kot da se ni nič zgodilo....
Če je torta neke vrste tvoja samoprevara, da ni tako hudo .... jo naredi zase in boš morda med pečenjem ukapriala zadeve.
Če jo on izrecno želi, jo naredi, presenečenja prihrani za kdaj drugič
Bolnik namreč potrebuje nekoga, ki ga drži za roko in vzame za dobro vse, kar bolnik naredi (pa ti povem, ni vedno vse lepo in cort, ogromnokrat je treba stisniti zobe). In ta naloga, da nekoga držiš za roko in si pri tem opora za oba je energetsko čisto zadosti zahtevna, ni treba zraven še stepati jajc.
Vendelina jr.