Posoda

NNATALIJA  

član od: 2.9.2003

sporočila: 142

tema odprta - 19. jan 2004 11:47 | ogledi: 3.292 | odgovori: 8

Zanima me, kakšno posodo uporabljate. Nekje sem zasledila, da npr. nož -kjer živilo prerežeš, uniči tam vitamine.

Kaj pa potem rosfrej posoda- ali ne uničuje živil tudi ta? Posoda tudi oddaja kovine v hrano. Obstaja pa posoda, ki kovin ne oddaja. Morda veste, katera in kje se jo kupi?

Tema je "težka", a tole me že dolgo dolgo po malem "muči"....

in bom vesela odgovorov, če si morda še kdo zastavlja taka čudna vprašanja

. lp,nat

SpringFlower  

član od: 19.11.2003

sporočila: 35

20. jan 2004 11:48

Uf! Zelo redko razmišljam o teh stvareh (pri vsej packariji ki je okoli nas..) Sama imam najraje rosfrai posode in teflonske ponve, ki jih pač poskušam čim manj popraskati (ker je menda teflon tudi škodljiv). Od pekačev uporabljam keramiko in zdaj po novem še steklo (ja seveda Spar...). Imam celo nekaj emajliranih posod (starih loncev nabranih od mame - prva posoda "za silo" v najemniškem stanovanju), za katere pa sploh ne vem če so v redu ali ne, vem samo, da se v njih celo makaroni primejo ne glede na to koliko vode in olja dam noter. Res je, nikoli se nisem poglabljala v to in če prekleti rosfrai od WMFja, ki stane celo premoženje uničuje živila..., agrrrh , naj pa jih. Vem pa, da naprimer začimbe, predvsem sveže, reagirajo na kovino, zato jih je bolje kot sekljati z nožem drobiti v kamnitem ali lesenem drobilcu ali natrgati na roke. Nisem ravno ekspert na tem področju, tudi mene bi zanimalo, kaj pravite drugi na tole okoli posode. LP, Vesna

maricaduso  

član od: 21.3.2003

sporočila: 78

21. jan 2004 9:29

Vesna, omenila si kamniti drobilec (možnar). Prosim, če kdo ve kje se ga da dobiti in za kakšen denar. Hvala in LP

SpringFlower  

član od: 19.11.2003

sporočila: 35

21. jan 2004 11:04

Ja možnar. Nazadnje sem ga videla v tavelikem intershopu v BTCju (pred novim letom). Imeli so lesenega, keramičnega (ki se meni osebno zdi prekrhek za te zadeve), iz nekega kamna podobnega žadu in enega iz meni neznanega masivnega kamna (ta je mimogrede, izgledal najbolj taprav). Ceno sem si zapomnila samo za tega masivnega kamnitega - manjši cca. 9.000 SIT, večji cca. 13.000 SIT. Ostali so bili mislim da nekoliko cenejši. Slej ko prej ga bom kupila, čeprav se mi zdi drag Vesna

Maya May  

član od: 20.11.2001

sporočila: 55

21. jan 2004 13:54

No jaz sem pred novim letom kupila tistega "masivnega" - je iz granita in res stane okoli 9000, samo ni tako majhen, ravno prave velikosti, da naredite notri tuid kako omako iz baziline npr. (ala pesto). Obstajajo pa tudi ročno izdelani, ki pa stanejo tudi po 25 tisoč sit. Dela jih ne gospa in se lahko zmenite za velikost, amterial, barvo, itd.

mišo  

član od: 27.3.2003

sporočila: 36

23. jan 2004 15:22

Hvala ker ste odprli zelo zanimivo temo. Posoda pri pripravi hrane je več kot 50 % uspešno pripravljene hrane. Po poklicu sem kuhar in dobro vem kaj pomeni odlična posoda v kuhinji. Moram še dodati, da je dobra posoda tudi relativno draga, pravim relativno, saj vsaka dobra stvar ima nekoliko višjo ceno. Posodo je potrebno negovati in biti pozoren pri pripravi in potem vam dobra posoda traja tudi več kot 10 let. V podjetju POLJAK COMMERCE Ljubljana je tudi kuhar ki vam posodo tudi predstavi v praksi.( pride k vam na prezentacijo posode ) Lahko jih pokličete na tel. 01 519 03 52.

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

24. jan 2004 9:37

Cene pa res grozno skačejo. Jaz sem lani poleti kupila možnar v Intersparu, takega granitnega in je stal cca 2600sit. Sem zelo zadovoljna z njim, v njem trem vse, kar mi pride na pamet, in deluje odlično. Vesna, moja stara mama ima možnar iz porcelana (keramike), res malce debelejše, in definitivno ni krhek. Je pa res, da izhaja iz časov druge svetovne vojne in mislim, da so v tistem času delali malce robustnejše stvari kot dandanes. LP cervus

Sweetie  

član od: 22.1.2004

sporočila: 1268

24. jan 2004 10:25

Možnarje imajo tudi v indijski trgovini Sariko v BTC. Narejeni so iz kamna (ne vem katerega), cene sprejemljive. Poglejte. LP

NNATALIJA  

član od: 2.9.2003

sporočila: 142

26. jan 2004 14:15

Mišo-hvala za odgovor. Kakšno posodo uporabljate ali svetujete od tega kar se dobi v navadnih trgovinah? lp

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti