1. jul 2012 15:46
Sem nova tukaj - oziroma ena tistih, ki imajo že celo mapo prekopiranih receptov, pa se še niso prijavili ;)
Drugače moja izkušnja: najmlajši v družini (8 let) ima alergijo na jajca (ko je bil mali, pa še na mleko + cel kup sadja). In smo se odločili, da bo cela družina živela brez jajc. In ni tko težko. Na začetku je sicer vse razpadalo, ampak po sedmih letih vaje nihče več ne ve, a so naše sladice z jajci al brez. Tko da: da se vse
Ne uporabljamo nobenih nadomestkov. Na začetku smo čičerikino moko, zdaj že par let ne več. V sladice je za vezavo dobro dati kakšno banano (če paše k okusu). Ponavadi dajemo tudi več pecilnega praška, da bolje vzhaja. Glede tort: namesto raznih krem pridejo super sadje iz kompotov (ali sveže) + smetana. V biskvit je fajn dt zmlete mandlje, kokosovo moko al pa kakav, da je bolj bogato. Ostalo se naučiš z vajo.
Brez jajc delamo palačinke, piškote, potico, krofe...nič se ne omejujemo, samo začet je treba s preprostimi stvarmi, recimo piškoti.
Sem mela pa tudi en projekt torte za vso sorodstvo (babi 70 let). Kar je pomenilo: brez mleka, jajc in glutena. Uporabila sem riževo mleko (100x boljše od sojinega, sploh za palačinke), sojino smetano, banane, brezglutensko moko...rezultat: torta nič manj dobra kot ponavadi
No to so moji namigi, kolikor se spomnim, mogoče kasneje kaj dodam.
robinja