25. jun 2012 17:07
Receptov za krompirjevo solato je verjetno toliko kot tistih, ki jo delajo. Nemci, ki se imajo za praočete kromprijeve solate, narežejo in zabelijo vroč krompir (v zabeli je še vse kaj drugega kot pri nas: recimo malo juhe, pa gorčice, pa nasekljane šalotke in drobnjaka, trdo kuhanega jajca pa še kaj); na Nizozemskem sem doživela, da ga že kuhajo olupljenega v kockah in potem zabelijo. Ena od štajerskih variant reže mrzel krompir in ga izdatno polije z bučnim oljem.
Sama doma vedno narežem še vročega (no ja, pač toliko ohlajenega, da ga lahko držim v roki) in ga takoj zabelim. Kje drugje pa delajo s hladnim. "Prav" ali "narobe" ni nič, gre le za to, kaj je tebi bolj všeč. Iz mladega krompirja pa solate nisem delala še nikoli, preprosto zato, ker se mi ga zdi škoda. Če je take vrste, da se lepo skuha, potem ni razloga, da ne bi bil tudi v solati v redu, če je pa bolj razpadajoče sorte, bo pa tudi solata temu primerna. Meni se zdi, da se vroč bolje prepoji s kisom in začimbami, hladen pa bolj obdrži svoj lastni okus - se pravi, da bi mladega torej raje pustila, da se ohladi.
Sonja