26. jun 2012 10:09
Pozdravljena rdkapica in ostali,
iz nakupovanja bio izdelkov sem skorajda doktorirala;) S tem se ukvarjam zadnjih nekaj let in imam kar precej izkušenj, kje in kaj kupiti po najbolj ugodni ceni. Kot so moji predhodniki že ugotovili in navedli, so tudi bio živila lahko različne kakovosti. DM se na prvi pogled kaže kot zelo dobra in ugodna možnost za večino živil, ki jih imajo v ponudbi. Če si malo bolj kritičen in zahteven kupec, hitro ugotoviš, da so izdelki bolj ali manj uvoženi iz neevropskih držav. Sicer na to hitro dobim odgovor, češ da se kakovost in certifikat preverjata ob vstopu v EU oziroma običajno v Nemčiji ali Avstriji. Vendar po mojih (empiričnih) izkušnjah gojenje npr. prosa na Kitajskem in pri nas na žalost (še) ni isto, četudi imata potem na polici enak certifikat. Morda komu delam krivico pri tem, vendar v splošnem verjamem, da je temu tako. Zato je po mojem mnenju, če res prisegaš na bio hrano, boljše izbrati lokalno. Enako velja za zelenjavo in sadje. Načeloma se sama izogibam vsemu, kar pride iz Italije. Razloga za to sta dva: prvi je osebna izkušnja življenja v Italiji in nakupovanja bio svežega sadja in zelenjave in drugi partnerjeve izkušnje iz svoje službe (dela v prehrambeni industriji). Zato ti svetujem, da sveže bio svari kupuješ od preverjenih lokalnih kmetov.
Za vse ostale stvari pa je zelo odvisno od izdelka - če vprašaš, kateri izdelki te najbolj zanimajo, z veseljem delim svoje mnenje in izkušnje.
Srečno.
Titikaka