14. jun 2012 0:22
Ah, PMateja - predvsem se čimmanj sekiraj! Red mora bit, to je res, ampak red poskušamo v družinah vzdrževati itak že 355 dni na dan. Če je torej 10 dni rezerviranih za dopust, naj bo ro res dopust - za vse. Zate, za moža, pa tudi za otroka. Tudi še tako majhen otrok opaža spremembe v dnevnem ritmu in če so te spremembe pozitivne (beri - sproščena starša) so mu samo v prid :)
Meni se ne zdi čisto nič narobe, če kosilo na dopustu pač ni kosilo, kot smo ga vajeni doma. Se pač zjutraj malo bolj naješ, saj imaš tudi več časa (ker si na dopustu, itak ;), čez dan uživaš v morju, senčki, dremanju pod borovci, dobri knjigi in dovolj časa za igrice z otroki, zvečer pa vsem ponavadi spet paše malo več hrane. Ko sta bila moja dva še taka malčka, kot je zdaj tvoja, ni nikomur padlo na pamet, da bi sredi dneva kuhali nevemkakšne mineštrice in jedi "od doma". Zjutraj smo si pripravili malo bolj konkreten zajtrk, čez dan pa je bilo tako za naju kot za otroka pri roki dosti sadja, kakšna skuta, jogurt, čokolino, kruh, čežana iz jabolk in breskev s piškoti in podobno. Zares kuhati smo se lotevali šele proti večeru. In vsi preživeli. Pa če smo ves dan preživeli v senci na plaži ali pa v senci ob šotoru, jedlo se je bolj po "dopustniško".Torej brez nekih "domačih" pravil. Včasih tudi še čisto sveže škampe na žaru ob devetih zjutraj, če jih je mož prinesel direkt z ribarnice ali pa ves dan mlečne izdelke in sadje, kakor kdaj
Ampak seveda ni nujno, da je tudi tebi in tvoji družini tak režim všeč, boš pač po svoje naredila, glavno, da boš sproščena. Če si prepričana, da mora otrok tudi sredi dneva dobiti "kaj toplega", pač skuhaj zjutraj ob zajtrku zelenjavno mineštrico, jo napolni v termos, pa bo. Ali pa bolj hranljiv sadni "smoothie" z dodatki - zmiksaš sveže sadje, dodaš skuto ali jogurt, morda še kake kosmiče, pa bo tudi dober obrok za tvojo malčico. Za moža pa kako suho salamo, pršut, zrezek z žara ...Glavno, da te vse skupaj ne bo preveč obremenilo
Sama se pač iz otroštva spomnim, da mi je bilo najbolj zoprno hoditi sredi dneva nazaj v apartma/prikolico/hotel na obvezno kosilo (ker je bil pač tak red pri starših in ostali žlahti) in se siliti z vročo juho in mesom in podobnimi rečmi, ki so pri nas "morale" biti za kosilo. Pa maminega nezadovoljnega obraza, ker nisem skoraj nič pojedla ... ona pa se je "žrtvovala" da pripravi pravo kosilo. Jaz pa sem bila čisto dovolj sita od divjanja po pesku, enega sladoleda in parih sladkih hrušk, pa kake žemlje
Eh ... smo bili pač ujeti v nek "mus" ritual.
Naredi si dopust res dopust in ga preživi tako, da bo za vse najlepše. Pa čestitke še za četrtega bodočega člana družine
Mojca