15. jan 2004 17:49
Napisala ti bom originalen recept z mojimi komentarji v oklepajih. Recept je za 8-10 oseb
2 kg jagnecjih plec (uporabila sem kar govedino) narezes na vecje kose velike okrog 100-150 g in jih dobro preprazi na 4-5 zlic olja, dodaj eno cebulo, 2 stroka cesna in 1 paradiznik narezan na cetrtinke. Zalij z vodo, zacini z mesanico maroskih zacimb (recept spodaj – daj po svojem okusu, originalno 2 zlici), posoli in dodaj vodo pomarancnih cvetov (namesto tega sem uporabia 2 zlici pomarancnega soka).
Pocasi pokrito kuhaj. Vmes vzemi del tekocine, v kateri se kuha meso, in ga daj v dve kozici. V eno daj 150 g zelenih oliv (brez koscic) in 150 g rozin, v drugo pa 0,5 kg suhih sliv (spet brez koscic) ter oboje kuhaj vsaj cetrt ure. Posebej v ponvi (brez mascobe) preprazi 250 g olupljenih mandljev, da rahlo porumenijo. V trdo skuhaj 4 jajca (sama sem jih spustila - ni se mi zdelo da pasejo zraven). Ko je vse kuhano zlozi jed na pladenj v sledecem zaporedju: na dno daj meso, nato slive, nanje pridejo olive z rozinami, nato polovicke jajck ter mandlji. Vse skupaj zalij z malo zgoscenega soka v katerem se je kuhalo meso. Poleg pride kuskus ali pa kruh. Ce za prilogo pripravis kuskus ga lahko das najprej na pladenj, in nanj nalozis meso.
Maroske zacimbe:uporabila sem kombinacijo ki sem jo nasla na netu pod imenom Ras-el Hanout. V knjigi namrec ni bilo navedeno kaj to je.
2 zlici cimeta
1 zlica kurkume
1/2 zlicke popra
1/4 zlicke muskatnega orescka
1/4 zlicke kardamoma
1/4 zlicke klinckov
zmesaj vse skupaj in shrani v dobro zaprti posodici. (priblizno 4 zlice zmesi)
na tejle strani pa imas na kratko o maroski kulinariki ter nekaj receptov (ce kliknes na tagines in nato na prunes se ti odpre podoben, pa vendar drugacen recept.
http://www.e-mosaik.com/recette/recipe.htm
LP, R.