22. maj 2012 10:22
Mal vas berem, pa se mi aktivira una žleza, ki izloča hormon žlehtnobe: a hočete rečt, da sedaj imamo tak šolski sistem, da gimnazije ni mogoče končat brez velike pomoči staršev, inštruktorjev, kulinaričnega ( in verjetno še kakega ) foruma? Tega vam enostavno ne bom verjel. Fant noče brat! Pa kaj pol, naj ne bere, tako bo med večinsko populacijo ki itak bere edino televizijski spored in podnapise na butastih filmih. Zakaj ga siliti v gimnazijo, če noče brat? Naj lepo konča kakšno poklicno šolo, verjetno bo od njega kak dober avtomehanik ( ki mu itak ne bo treba kaj prida brat, morda kakšna navodila za kak pripomoček v delavnici........... ah, pa tudi tega nihče ne bere ).
Če pa ste hoteli vzgojit intelektualca, a se vam ne zdi, da je pri šesnajstih letih mal prepozno, da s tem začnete. Če do sedaj nima bralnih navad, je že prepozen in ne bo nikoli mogel dohitet sošolcev, ki te navade imajo še iz časo ko še v šolo niso hodili.
Saj vem, da hočete otroku vse najboljše, zdi se mi, da mu na tak način sam povečujete težave. Kaj se bo rešilo, če boste nekak spetrigali ta esej, trenutno aktualen? Namen tega eseja ni, da se dijaki za*ebavajo, ampak, da se naučijo analitičnega mišljenja ( recimo ) in še česa, in, če to sedaj spetrigate, za njegov način razmišljanja niste naredili ničesar dobrega. A bo pol skozi celo življenje preskakoval od problema do problema ( sam še tole da spalamudim, pol bom že kako........ ). Kaj pa če bi mal razmislili o svojih postopkih, kakšne usluge mu resnično delate.
Tole je bilo splošno, za konkreten primer bi moj nasvet bil, da se mu pove nekam v stilu: v šolo hodiš za sebe, ne za mene, naredi kar hočeš. Če ne izdelaš letnika gimnazije, bomo ti našli šolo, ki je boš lahko izdelal, če še tega nočeš, išči delo in skrbi sam za sebe, mi te šolamo kolikor hočeš, ampak, učit se moraš pa sam.......... nekaj v tem stilu.
Pa še eno retorično vprašanje: kaj naj naredi fant ( ali punca ) ki hodi v gimnazijo in nima okrog sebe nobenega, ki bo zanj naredil povzetek, spraševal okoli..........
ežoj